Intresset för att gå med i hemvärnet och Svenska Lottakåren har ökat markant och fler vill bli fältkockar. Pernilla Grundström från Örnsköldsvik och Maria Samuelsson från Duved är två blivande fältkockar.
– Det började med att jag gick med i hemvärnet för jag kände att jag ville göra lite nytta. Lite oroligt på nära håll i världen och så där. Mina barn är större och det funkar mycket bättre att vara med och öva och utbildas nu, säger Maria Samuelsson.
Det är svenska Lottakåren som arrangerar fältkocksutbildningen.
– Kockgruppen är hjärtat i kompaniet, får inte soldater sin mat så klarar de inte att utföra sina uppgifter, säger Lynn Larsson, utbildningssamordnare i Lottakåren.
Vad är en fältkock?
I varje hemvärnskompani ingår en fältkokgrupp bestående av en kokgruppchef och fyra kockar.
Fältkockarna jobbar i ett lag som tillsammans ska servera näringsriktig mat till sitt förband.