Hemvärnssoldaterna Maria och Pernilla i fältkök i gröna kläder, hörselkåpor och lagar mat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blivande fältkockarna Maria och Pernilla lagar mat för 60 pers och berättar om utbildningen och varför de valt att gå den. Foto: Eva Danielsson/SVT

Maria och Pernilla utbildar sig till fältkockar på Frösön: ”Tungt, svettigt och högljutt”

Publicerad

Det har varit två intensiva veckor på Frösön där 16 hemvärnssoldater gått Lottakårens fältkocksutbildning.

– Det är tungt, svettigt, och högljutt men samtidigt superkul, säger blivande fältkocken Maria Samuelsson från Duved.

Intresset för att gå med i hemvärnet och Svenska Lottakåren har ökat markant och fler vill bli fältkockar. Pernilla Grundström från Örnsköldsvik och Maria Samuelsson från Duved är två blivande fältkockar.

– Det började med att jag gick med i hemvärnet för jag kände att jag ville göra lite nytta. Lite oroligt på nära håll i världen och så där. Mina barn är större och det funkar mycket bättre att vara med och öva och utbildas nu, säger Maria Samuelsson.

Det är svenska Lottakåren som arrangerar fältkocksutbildningen.

– Kockgruppen är hjärtat i kompaniet, får inte soldater sin mat så klarar de inte att utföra sina uppgifter, säger Lynn Larsson, utbildningssamordnare i Lottakåren.

Vad är en fältkock?

I varje hemvärnskompani ingår en fältkokgrupp bestående av en kokgruppchef och fyra kockar.

Fältkockarna jobbar i ett lag som tillsammans ska servera näringsriktig mat till sitt förband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.