På Torsta naturbruksgymnaisum i Ås, Krokoms kommun, har antalet elever stadigt ökat. Främst är det lantbrukslinjen som lockar.
– 2020 hade vi 7 elever som sökte hit, nu har vi 25, säger Oscar Amrén som är rektor.
Torsta ingår i Jämtlands gymnasieförbund och har utbildningar inom lantbruk, djurvård, naturturism och skogsbruk.
– Att det skulle dra iväg så här, det hade vi inte vågat hoppats på. Men det är jätteroligt att vi är med och befolkar landsbygden. Att de unga vågar tro på landsbygd och glesbygd, säger Amrén.
Naturbruksprogram ökar generellt
Det är inte bara Torsta som får fler elever. Under flera år har naturbruksprogram runt om i Sverige sett en stadig ökning av antalet sökande. I fjol var naturbruksprogrammet det yrkesprogram som ökade mest jämfört med året innan.
På Gröna arbetsgivare, som företräder medlemsföretag inom bland annat lantbruk och skogsbruk, tror man att det beror på flera faktorer. Bland annat har skolor blivit bättre på att marknadsföra sig. Det är något som även eleverna på Torsta pekar på:
– Det är så rolig skola. Jag tror ryktet går och det ger ringar på vattnet, säger Ronja Gelliner som går andra året på lantbrukslinjen.
Inte oroliga för jobb framtiden
Samtidigt finns stora utmaningar inom branschen. Antalet bönder minskar stadigt i Sverige och nu på slutet har bland annat höjda dieselpriser slagit hårt mot branschen.
Men bland de elever vi möter på Torsta är man inte speciellt orolig. I fjol fick till exempel alla som tog studenten jobb direkt.
– Jag jobbar redan. Jag är timanställd på en gård så jobb är nog inte så svårt att få, säger Matilda Handler som går andra året.