Elisabeth Lindholm, chef för Resurscentrum i Strömsund berättade om arbetet med asylsökande familjer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Äntligen får vi gehör för arbetet med barn som ska återvandra till hemlandet, säger Elisabeth Lindholm, chef för Resurscentrum i Strömsund. Se när Strömsund bjöd in beslutsfattare och organisationer i Stockholm. Foto: Lena Samuelson/SVT

Strömsund i täten för arbetet med barn som nekas asyl – tog initiativ till seminarium i Stockholm

Publicerad

Det saknas riktlinjer för hur kommunerna ska stötta barnen i familjer som nekas asyl. Många är intresserade av frågan.

– Det är som att man glömt barn i asylsökande familjer, säger Ylfva Wistrand, Strömsunds kommun, som lett ett projekt som nu mynnat ut i ett seminarium med bland andra migrationsministern.

Barn i familjer som väntar på besked på sin asylansökan far illa, det har man sett på Resurscentrum i Strömsunds kommun. Därför söker Resurscentrum kunskap och forskning för att ge den hjälp de anser att barnen har rätt till.

Saknade vägledning

– När det gäller de ensamkommande så fanns en tydlig organisation och regler kring kommunens ansvar, säger projektledaren Ylfva Wistrand och fortsätter:

– Det är som att man glömt barn i asylsökande familjer.

Efter att ha arbetat med asylsökande familjer i flera år tog Resurscentrum kontakt med Delegationen för migrationsstudier, Delmi. Det resulterade i en bok, en kunskapsöversikt, som kan användas av kommuner, organisationer, myndigheter och beslutsfattare.

Oroliga för vad som väntar

Strömsunds kommun och Delmi bjöd även in till ett seminarium i Stockholm som lockade många.

– Barnen kan vara oroliga för vad som ska hända och det kan vara svårt för vårdnadshavarna att stötta dem, säger Elisabeth Lindholm som är chef för Resurscentrum.

Hur långt sträcker sig kommunens ansvar för barnens hälsa?

– Vi vill i första hand se till deras bästa i kommunen. Förbereda dem för vad de kan möta i hemlandet, säger Ylfva Wistrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.