Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Lindman från Hushållningssällskapet och Ramses Nordlund höll i kursen i svampodling. Foto: Alma Andersson Feldtman/SVT

Svampodlingskurs ska få livsmedelsföretagare att växa

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns det inga svampodlare i Jämtlands län. Det vill Hushållningssällskapet ändra på som var initiativtagare till kursen i svampodling i Medstugan förra veckan.

– Allt som vi kan göra i länet kopplat till matproduktion är ju bara bra och ännu bättre när våra företagare kan tjäna på det, säger Ida Lindman, näringslivsutvecklare på Hushållningssällskapet.

Kursen är en del av ett projekt Hushållningssällskapet driver för att utnyttja outnyttjade resurser. De har tidigare i samma projekt haft kurs i hur man tillagar killingkött, en outnyttjad resurs då bockkillingar avlivas för att inte dricka upp den mjölk som går till getostproduktion.

Odlar med hjälp av spillmaterial

I länet finns det mycket spillmaterial som kan användas till att odla svamp.

– Vi har till exempel kafferosterier här i Jämtland och de har ju sump och de har också chaff, alltså det som blir över från kaffebönorna när man ska rosta dem, och det går att använda som substrat när man ska odla, säger Ida Lindman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.