Här är en illustration över den väg som den misstänkte körde över nedre delen av Stortorget i Östersund. Foto: Ur aktbilaga till tingsrätten

Den terrormisstänktes bilfärd på Stortorget i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nysläppta uppgifter från polisutredningen om det misstänkta planerade terrorbrottet i Östersund stannade inte mannen på polisens uppmaning under färden på Stortorget. Mannen krockade sedan själv med stenfundamentet där färden tog stopp.

Detaljer om dramat framgår av den aktbilaga som lämnats in till tingsrätten i Östersund.

En polispatrull befann sig vid Torråsen strax utanför Östersund på förmiddagen 14 augusti när de kontaktades av Regionledningscentralen angående den nu terrormisstänkte på Stortorget i Östersund.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Då hade någon ringt till polisen och berättat något (exakt vad har av sekretesskäl strukits över i handlingarna). Detta fick polisens befäl vid regionledningscentralen att besluta att skicka flera patruller till Stortorget i Östersund.

Två patruller skickades till torget

Det beslutades att de skulle köra mot torget och komma upp från Köpmangatan, och den andra patrullen skulle komma via Storgatan.

När den ena patrullen svängde upp på Stortorget såg poliserna en grön Volvo som kom körande förbi puben Bishops Arms. Patrullen körde rakt mot bilen för att stoppa den. Enligt poliserna körde den misstänkte då i gångfart. Poliserna ropade i kommunikationsradion att de har träff på bilen och att den misstänkte kör mot Köpmangatan.

Stannade inte på uppmaning

Enligt polisen svängde mannen förbi dem och ökade farten något. Även poliserna vände och följde efter Volvon.

Den misstänkte svängde enligt polismannens uppgifter ner på torget och fortsatte i riktning mot Köpmangatan och Badhusparken.

Polisen uppskattade att hastigheten var 30-40 kilometer i timmen och ökande. Stoppförsök gjordes av polisen, men föraren fortsatte köra. Polisen upplevde att mannen kommer att fortsätta framåt.

”Måste få stopp”

Den andra patrullen, som kom in någon minut efter den första, skriver i sin rapport att de körde mot bilen för att ”fronta” den, och slog igång blåljuset. Men bilen gasade på och lyckades smita förbi. Polisen som skrivit rapporten noterar att farten börjar gå upp emot 40 kilometer i timmen.

”Jag hinner tänka tanken att 'den här färden måste vi få stopp på. Snabbt' ” skriver polisen i rapporten.

Krockade med fundament

Färden gick enligt båda polispatrullerna ”lite vingligt, ena stunden åt höger och ena stunden åt vänster”.

Efter en liten stund svängde Volvon vänster och krockade med ett betongfundament.

Polisen rusade ut och drog sitt tjänstevapen. Enligt polisen höjde den misstänkte då sina händer och visade dem genom bilrutan. Mannen greps och fick handbojor, och placerades i en polisbil.

Tomma dunkar i bagageutrymmet

Efter att den misstänkte kolliderat med stenfundamentet började det ryka ur bilen och svagt färgad vätska rann ut ur bilen.

En av de poliser som kommit till platsen såg att det fanns dunkar i bilens bagageutrymme, totalt tre stycken bensindunkar. Polisen öppnade då bakluckan och kände på dunkarna, men konstaterade snabbt att de kändes tomma och lät dem därför stå kvar.

I bilen som den misstänkte körde i Östersund hittades bland annat plastdunkar. Dunkarna visade sig vara tomma. Foto: Ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet