Idag kommer våren mellan tre till fyra veckor tidigare än för 50 år sedan. Och enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är det resultatet av klimatförändringarna. Därför ska SLU undersöka om det påverkar när rödräven, grävlingen, skogsmården, illern, skogsharen, fältharen och bävern får sina ungar.
– Det är ett generellt mönster att vi ser att reproduktionstiderna förändras i och med klimatförändringarna. Men i just de här sju arterna saknar vi kunskap, säger Fredrik Widemo, som är universitetslektor vid SLU i Umeå.
”Ur ett etiskt perspektiv”
Anledningen är att Naturvårdsverket just nu ser över jakttiderna.
– De bestäms delvis utifrån när djuren får sina ungar. Helt enkelt ur ett etiskt perspektiv att man inte ska jaga djuren när de har ungar som då kanske blir föräldralösa, säger Fredrik Widemo.
Finns det någon geografisk plats som påverkas mer?
– Det är klart att det kan vara stora skillnader i när ungarna föds om vi jämför Skåne och Norrbotten om vi tar extremerna. Eller kusten och fjällen för den delen.
Enligt Fredrik Widemo är det i huvudsak tre faktorer som påverkar barnafödandet: temperaturen, mängden snö och dagslängden.
Och SLU uppmanar nu allmänheten och jägarna att skicka in bilder på ungar eller familjegrupper från de sju arterna.