• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna med gråblont hår och glasögon klädd i vinröd jacka.  Till höger en tät bil på en röd skylt om fiskeregler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga vilda öringar inom två fiskevårdsområden får plockas upp ur Hårkan och Långan på fem år. Hör Barbro Wilhelmsson berätta varför i klippet. Foto: Maria Harning/SVT

Totalt stopp att fånga vild öring i delar av Hårkan och Långan

Uppdaterad
Publicerad

Bestånden av vild öring i Hårkan och Långan i Krokoms kommun är på tillbakagång. Nu har två fiskevårdsområden infört stopp att fiska upp vildöring.

– Vi måste ju göra nånting, säger Barbro Wilhelmsson, ordförande i Sandvikssjön/Edsforsens fiskevårdsområdesförening.

Tillsammans med Nedre Långans FVO har man beslutat om nolluttag på vild öring i fem år framåt. Upprinnelsen var att länsstyrelsen i Jämtland konstaterat att det vilda öringsbeståndet är på nedgång i både Hårkan och Långan, och föreslagit åtgärder i sin förvaltningsplan.

– Vi är mycket oroliga för beståndet, säger Barbro Wilhelmsson till SVT Nyheter Jämtland.

Nolluttaget gäller bara vild öring. Får man en sån på kroken ska den släppas tillbaka oavsett storlek.

gråhårig man med grått skägg står vid ett strömmande vattendrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskbiologen Ingmar Näslund tror det är nödvändigt att stoppa uttaget av vild öring i Hårkan och Långan. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.