splitbild med Signe Krantz till vänster och en skylt med ballonger med texten transammans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Transammans ordförande Signe Krantz är det viktigt att minska kötiden för att även hjälpa personer som inte behöver vård. Hör henne berätta om vilken lösning förbundet föreslår till vården. Foto: Daniel Maurin, Eva Danielsson/SVT

Transammans: Inför samtalsstöd för de som väntar på könsbekräftande vård

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har kötiden till transvården ökat från månader till år i hela Sverige. Det innebär årslång väntan på att påbörja en utredning om att få medicinsk vård eller inte.

Idag är väntetiden för att påbörja en könsdysforiutredning mellan tre och fem år för vuxna. Utredningen görs bland annat för att ta reda på vilken medicinsk behandling, så kallad könsbekräftande eller könsbejakande vård, personen är i behov av.

– Att korta köerna är att hjälpa även dem som inte behöver vård, säger Signe Krantz förbundsordförande Transammans.

Vill att transpersoner erbjuds samtalsstöd

Transammans som är ett rikstäckande förbund för transpersoner och närstående vill att regioner ser över om de kan erbjuda aktivt samtalsstöd till personerna som väntar på vård.

– Det har till exempel region Värmland och Örebro infört, och vi ser det som ett bra komplement till den könsbekräftande vården.

Hon tror att insatser under kötiden kan bland annat minimera antalet personer som söker privatvård från utlandet, samt bidra till kortare kötid.

– Alla transpersoner behöver inte könsbekräftande vård, men alla står i samma kö.

Statistik

År 2018 hade totalt 5 841 personer (0,06 % av befolkningen) en könsdysfori-diagnos i Sverige.

Enligt siffror från 2020 skickas 1 500–2 000 remisser om året för könsdysforiutredning.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.