Våldsutsatta kvinnor drabbas även ekonomiskt – forskare vid Mittuniversitetet: ”Viktigt att synliggöra”

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor som misshandlas i hemmet utsätts även för ekonomiskt våld. Men det råder brist på kunskap om den ekonomiska skada som kvinnorna drabbas av. Det menar professor Lars Evertsson som forskar i ämnet på Mittuniversitetet.

– Det är viktigt att synliggöra det ekonomiska våldet, säger han.

Internationell forskning visar att 75 procent av de kvinnor som utsätts för våld i nära relationer även drabbas av ekonomiskt våld. Men i Sverige är det inget som uppmärksammas. Det menar forskare på Mittuniversitetet som nu genomför en studie om just ekonomiskt våld.

– Jag anser att kunskapen bland politiker, myndigheter och allmänhet är låg, säger Lars Evertsson som är professor i socialt arbete på Mittuniversitetet.

Hotat och manipulerat

I sin studie har forskarna djupintervjuat ett 20-tal kvinnor runt om i Sverige som alla varit utsatta för fysisk, psykisk och sexuellt våld och där männen sedan dömts. Samtliga kvinnor hade även utsatts för ekonomiskt våld.

– Oftast har det skett genom att mannen manipulerat och hotat, säger Lars Evertsson.

Enligt forskarna gör den digitala tekniken det lätt för mannen att ta kontroll.

– För de allra flesta är digitala tjänster bra, men det innebär också att kvinnor lättare riskerar att utsättas för ekonomiskt våld.

Inget som senare tas upp

Av de kvinnor som ingått i forskningsstudien har den stora majoriteten kommit ur relationen utblottade. Men det är ingenting som senare lyfts upp.

– Kvinnorna har berättat att de mött ganska lite intresse från polis och åklagare om det ekonomiska våldet, säger Lars Evertsson.

– Kvinnorna kände att det här var och förblev en handling som mannen kom undan med.

Vill synliggöra problemet

Nu hoppas han och hans kollegor att deras forskning ska bidra till ökad kunskap.

– Det är viktigt att synliggöra det ekonomiska våldet för annars blir inte bilden av hur det är att leva i en våldsutsatt relation komplett. Och då blir det också svårt att sätta in insatser och stöd för de kvinnor som faktiskt råkar ut för det här.

Forskningsstudien finansieras av Brottsoffermyndigheten. Den pågår i tre år och ska vara klar nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.