Senast trikiner hittades i björnkött i Sverige var 2016. Men vid analys av kött från årets jakt hittades trikinlarver i björnkött från en av de björnar som fällts i länet.
Köttet innehöll cirka 37 trikinlarver per gram kött. Djuret var en ung björnhona med en slaktvikt på bara 27 kilo, som fälldes i slutet av augusti utanför Strömsund.
Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är det första gången trikiner hittas i björnkött i det här området.
– Detta visar hur viktigt det är att trikintesta kött från vildsvin och björn även om vi inte hittar så många positiva fall per år, säger Eva Osterman Lind, veterinär på SVA:s parasitlaboratorium.
Smittas mellan köttätande djur
För att en björn ska smittas med trikiner krävs att den har ätit kött. Det är inte ovanligt att lodjur, järv, räv och varg bär på trikiner. Att nu en björn i Berg var smittad kan innebära att fler björnar i området också är smittade:
– Det är inte otroligt, säger Eva Osterman Lind till SVT Jämtland. Det kan finnas smitta i området bland flera djurarter.
Trikinlarver från björnen har skickats till Europeiska referenslaboratoriet i Rom. Där kommer larverna att artbestämmas, men hittills är Trichinella nativa den enda art som hittats hos björn i Sverige. En art som kan överleva många år i minusgrader.
Trikiner:
Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera olika däggdjur.
Djuret blir infekterat genom att det äter ett djur som innehåller levande trikinlarver.
Trikinlarver är ca 1 millimeter långa. De vuxna maskarna är 1 till 4 millimeter långa.
Larverna sprids från mage och tarmkanal till via blodet till kroppens vävnader. Larver som kommer in i muskeltråder kan utvecklas vidare.
Larverna kan leva i muskelvävnaden kan larverna leva i flera år.
Trikiner i Sverige påträffas oftast i kött från vildsvin, björn, räv, lodjur och varg.
Sjukdomen som uppstår vid en trikininfektion kallkas trikinos.
Trikinos är en zoonos, en sjukdom som kan smitta mellan djur och människor.
Symptom hos människa kan vara muskelsmärta och långvarig feber.
Trikinos kan vara dödligt.
För att trikiner i kött ska oskadliggöras måste köttet upphettas till minst 68 grader.
Trikinos är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt, Folkhälsomyndigheten