Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rut Pettersson och Christer Jansson från Gävle åker lite mindre bil – men de har inte bantat sin semesterkassa. Foto: Lukas Johansson/SVT

Campingbesökare i Hammarstrand trotsar dyrtiderna: ”Semestern är helig”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio svenskar uppger att de fått det tuffare med ekonomin. Trots det är få villiga att banta sin semesterkassa, enligt en undersökning från SBAB. Semestercampare i Hammarstrand förstår varför.

– Semester för folk som jobbar är nog lite heligt, säger semestercamparen Rogert Svanedal.

Trots hög inflation och stigande räntor är semesterkassan det vi svenskar helst inte prioriterar bort. Det visar en undersökning som SBAB har gjort där över tusen personer svarat på frågor om sommarens semesterplaner.

Bland de som angett att de fått försämrad ekonomi det senaste året (73 procent) säger bara drygt var tredje person att de kommer att banta sin semesterkassa.

”Betyder mycket att få komma iväg”

Rut Pettersson, som tillsammans med sambon Christer Jansson tillbringar en del av sin semester i husvagn i Hammarstrand, har inte gjort några större förändringar i år och är inte förvånad över statistiken.

– Det betyder ju mycket att få komma iväg på semester när man jobbar, säger hon.

Hör vad semestercamparna i Hammarstrand dragit ner på denna sommar.

Så kan semesterkassan räcka längre

1. Gör en budget

Fundera redan innan semestern på vad du eller ni skulle vilja göra. Bestäm vad som får kosta och vad som kan prioriteras ned.

2. Hyr ut din bostad

Om du ska resa bort kan det vara klokt att hyra ut din bostad. På så vis får du en extra inkomst att stärka semesterkassan med. Glöm dock inte att du behöver tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt och se över vad som gäller för din hemförsäkring om du hyr ut.

3. Byt bostad med en kompis som bor på ett annat ställe

Ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få ett miljöombyte är att låna bostad av varandra. Även här krävs tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt.

4. Gör egen matsäck till utflykterna

Ofta är det de små men många utgifterna för fika och mat som drar i väg, särskilt om man är en familj.

5. Turista i din närhet

Sverige är som bäst på sommaren. Passa på att upptäcka det. Vårt avlånga land erbjuder så väl bad som kultur och friluftsliv – och mycket är kostnadsfritt.

Källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.