En drönarbild tagen från bygget av Ullådalsstugan som bara hunnit bygga under jord hittills.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya Ullådalsstugan har varit föremål för både föreläggande och polisanmälan. Hör SVTs reporter berätta varför. Foto: Lukas Johansson/SVT

SVT Förklarar: Ullådalsstugan – en infekterad följetong

Publicerad

Det planerade stora bygget i Ullådalen har varit en infekterad följetong i Åre kommun.

Genom åren har det kantats av flera överklaganden men historien innehåller även föreläggande, polisanmälan och en kommunal chef som avgick.

Juni 2018 sade samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun, med rösterna 5 -4 , ja till bygglov av ett lägenhetshotell i Ullådalen. Men beslutet var omtvistat. Bygglovet innebar en byggnad med 79 lägenheter som var placerad i ett delvis annat område än vad detaljplanen medgav.

Inför nämndsammanträdet hade samhällsbyggnadskontorets tjänstemän därför yrkat på avslag då det stred mot detaljplanen. I protokollet framförde dess chef, Jari Hiltula, att bygglov inte kunde ges av förvaltningen och att de politiska ledamöterna riskerade att begå tjänstefel om de beviljade bygglov.

Bara dagar senare avgick Jari Hiltula, Enligt den officiella förklaringen saknades ömsesidig förtroende mellan Hiltula och kommunen, men flera källor som SVT pratat med menar att Ullådalsstugan var orsaken.

Länsstyrelsen stoppade planerna

Senare samma år stoppades ändå planerna – av länsstyrelsen. Naturskyddsföreningen hade då överklagat beslutet och länsstyrelsen gick på föreningens linje. Bygglovet stred mot detaljplanen.

Länsstyrelsens beslut överklagades av projektägarna men 2019 sade även mark- och miljödomstolen nej till bygglov.

Ny ansökan lämnades in

Ullådalsstugan AB valde då en annan linje. En ny ansökan om bygglov lämnades in in. Den här gången handlade det om ett något färre lägenheter; 65 stycken. Nu var också bygget placerat inom gällande detaljplan.

Även den här gången överklagades det, men den här gången fick projektägarna rätt.

Länsstyrelsen krävde tillfälligt stopp

2022 godkändes bygglovet och samma år påbörjades bygget. Men ganska snart beslutade länsstyrelsen om tillfälligt stopp. Vid markarbeten hade Ullån, som rinner alldeles intill, grumlats.

– Precis när vi skulle göra de här skyddsåtgärderna kom ett stort skyfall. Så hade skyfallet varit en månad senare så hade vi hanterat den vattenmängden på ett mycket bättre sätt, säger Ulf Ejenstam som är projektledare.

Efter att ytterligare skyddsåtgärder vidtagits fick företaget fortsätta bygga men 2023 avstannade bygget. Sedan dess har det stått helt stilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.