En illustation av Ullådalsstugan som ska byggas i Ullådalen och Ulf Ejenstam som är projektledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målet är att det ska bli 65 lägenheter i Ullådalen. Men kommer det någonsin bli klart? I videon svarar projektledaren Ulf Ejenstam på det. Foto: Illustration/Ulldalsstugan AB, Sara Leijman/SVT

Bygget av nya Ullådalsstugan i Åre står helt stilla: ”Omvärlden efterfrågar inte lägenheter”

Publicerad

Nya Ullådalsstugan i Åre lanserades som ett lyxbygge som skulle stå färdigt våren 2025. Men i över ett års tid har projektet stått helt stilla.

Det planerade stora bygget, Nya Ullådalsstugan utanför Åre by, har varit omdebatterat och ifrågasatt under många år.

Efter flera överklaganden fick projektet tillslut klartecken. Där den gamla Ullådalsstugan tidigare stått är målet att en bågformad byggnad med 65 lägenheter, en restaurang, en värmestuga och garage ska byggas.

– Lägenheterna kommer att kosta allt från tre till 20 miljoner kronor, säger Ulf Ejenstam som är projektledare.

Stiltje i ett år

2022 togs så de första spadtagen men året därpå tog det stopp.

– Räntor gick upp och antalet köpare blev mindre. Så just nu har vi dragit tillbaka det från marknaden, säger Ulf Ejenstam.

Men han är ändå hoppfull.

– Intresset är i grund och botten stort.

Fått föreläggande tidigare

Samtidigt har bygget sedan tidigare varit föremål för förläggande. 2022 grumlades Ullån, som rinner alldeles intill, eftersom företaget inte hade vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder vid markarbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.