Ulrika Eriksson tittar på bilden som visar hennes mammas rygg. Såret är en krater, fyra centimeter djupt och fyra centimeter långt.
– Det här är såret efter operation, betonar hon. Det är nu rengjort.
Hur djupt var såret?
– Det var jättedjupt. Efter operationen kunde man se exakt hur djupt det var, då såg man ryggraden.
Litade på hemtjänsten
Ulrikas mamma sitter i rullstol och fick genom sin sjukdomsbild ett trycksår på ryggen. Ulrika var övertygad om att hemtjänsten och hemsjukvården hade kontroll på såret.
– Jag märkte att mamma hade mer ont än vanligt och att det luktade konstigt, men tänkte att det hade med sjukdomsbilden att göra. Det är svårt att förstå att varken hemstjänsten eller sjuksköterskorna såg det.
Fick en chock när hon tog bort förbandet
En dag i juni ringde en anställd inom hemtjänsten och sa att Ulrika måste komma.
– Den personen hade försökt få sjuksköterskan att göra något åt såret, men inte fått något gehör. När jag tog bort förbandet fick jag en chock. Det luktade och det var mycket var och svart död vävnad. Jag ringde direkt efter en ambulans, berättar Ulrika.
Det blev operation dagen efter och idag har såret läkt. Ulrika berömmer infektionskliniken och Häradsgården i Lit där hennes mamma fick eftervård och omsorg i tre månader.
Det märks tydligt på Ulrika att det är smärtsamt att berätta om det som hänt hennes mamma.
– Det är så hemskt att hon haft mer ont än nödvändigt, säger hon.
Skarp kritik från IVO
Ulrika gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har kommit med ett svar. Östersunds kommun får skarp kritik. IVO påpekar att anställda inom hemtjänsten rapporterat att såret sett illa ut, men att det har ramlat mellan stolarna hos hemsjukvården. IVO anser att Östersunds kommun inte klarat av att planera och leda verksamheten” på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls ” .
Enhetschefen: ”Bara att beklaga”
Östersunds kommun medger att patienten utsatts för vårdskada och har svarta IVO att man har anställt ytterligare en sjuksköterska och genomfört utbildningar i samtliga yrkeskategorier.
– Det är bara att beklaga att det gick så här långt. Undersköterskor ska klara att lägga om sår, men här har det brustit, säger Lisa Marklund enhetschef inom hemsjukvården.