Skylt med texten ”EPA-häng” i en naturskön omgivning, med bilar som står parkerade i en parkering vid en byggnad med en muralmålning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Persson, projektledare, om utmaningarna och framtidplanerna för Strömsunds nya mötesplats ”Epa-häng” i klippet. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Ungdomarna beskriver Strömsunds nya epa-satsning som ”flopp” – ligger för långt bort

Uppdaterad
Publicerad

Samlingspunkten ”Epa-häng” i Strömsund har inte blivit så uppskattat bland ungdomarna som man hade förväntat sig. Ungdomarna i tätorten säger att platsen ligger för långt bort och drar sig hellre till andra parkeringar mer centralt.

Den 1 augusti invigdes mötesplatsen ”epa-häng” i Strömsund. En plats där motordrivna ungdomar kunde träffas, köra ostört och spela hög musik utan att påverka allmänheten.

Men efter drygt två månader förklarar ungdomarna för SVT att dom inte hänger på platsen och att det blivit lite av en flopp. Dom säger att tanken är god, men att dom hellre hade haft en plats närmare Strömsunds centrala delar.

Epa-häng ligger cirka fyra kilometer från Strömsunds mittpunkt.

”Temadagar ska locka unga till platsen”

Mikael Persson, projektledare, är en av personerna som ligger bakom Epa-häng. Han förklarar att den största utmaningen har varit att nå ut till ungdomarna men säger samtidigt att platsen inte står folktom.

– Åker man ut till Epa-hänget och kollar så ser man att det förekommer aktivitet på platsen. Det är sladdspår på grusplanen, det grillas korv och veden vi ställer ut måste vi i jämna mellanrum fylla på, säger Mikael Persson.

Årstid är avgörande

För att göra mötesplatsen mer attraktiv är planen att framöver arrangera temadagar.

Samtidigt tror Mikael Persson att intresset för platsen kan skifta mycket beroende på årstid. han har därför höga förhoppningar på att ungdomarna kommer tina fram i takt med den kommande våren.

– När man kör epa är det klart att man hellre sitter inne i värmen än att stå ute i -25 grader. Men när våren och solen börjar värma igen tror jag att det kommer bli en vändning. Då tinar både ungdomarna och vårkänslorna fram, säger Mikael Persson.

De ungdomar som SVT pratat med ville inte medverka på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.