(Höger) parkerade Epa-traktorer. (Vänster) Epa-chauffören Aron Jonasson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att köra epa har blivit en klassfråga – så resonerar några av ungdomarna i Strömsund. Hör mer om den nya trenden att köra nyare bilar som A-traktor i klippet. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Strömsundsbor om nya epatrenden – har blivit en klassfråga: ”Pappas pengar som bestämmer”

Publicerad

Bland ungdomar i Strömsund har A-traktorer blivit till en klassfråga. De upplever att allt fler ombyggda bilar är av nyare och modernare modell och att det ofta blivit till en ekonomisk statussymbol.

– Allt beror väl på hur mycket pengar man har, säger Aron Jonasson.

En ny trend bland epaförare i Strömsund tycks ha vaknat till liv. Ungdomarna upplever att det blivit allt vanligare att bygga om modernare bilar till epatraktorer. Det nya är att åka i en modernare Volvo, BMW eller Audi, och trenden tycks skapa klasskillnader bland ungdomarna.

– Det är pappas pengar som avgör vilken bil man har, säger Simon Svanberg.

Max håller sig till det gamla

Men en som inte följer den nya trenden i Strömsund är Max Weisel. Han känner ingen ånger över sitt val att köra en äldre Volvo 740 och hade från början ingen tanke på att köra en modernare bil.

– Jag tycker Volvo 740 är fin och jag behöver inget värre, säger Max.

”Jag känner bara till en duett i Strömsund”

Något som nästintill tycks ha försvunnit helt från Strömsunds radar är en ombyggd Volvo Duett. Detta tror Strömsunds ungdomar handlar om att det finns få kvar idag som är ett bra skick.

– Jag vet att det finns en Duett på byn, säger Aron Jonasson.

Lista: Fem vanligaste epatraktorerna i Jämtland

1. Volvo V70

2. Volvo 744

3. Nissan King Cab

4. Nissan Navara

5. Audi A4

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.