På håll ser det ut som det byggs en traditionell silo för djurfoder i Salsån. Men i stället är det prototypen till vad upphovsmännen hoppas är framtidens energilagring.
– I full skala kan det här komma att värma upp hela städer. Vi tar vara på sommarens sol och använder den energin på vintern när behovet är som störst, berättar Kenneth Nordin, som tillsammans med sin fru Katerina står bakom projektet.
Stora kostnader
Paret Nordin driver också ett framgångsrikt industriföretag i Katerinas hemland Tjeckien och det är vinsterna därifrån som de satsar i projektet i Salsån.
Hör mer om kostnaderna för energilagret i klippet nedanför.
Går att skala upp
På sikt är förhoppningen att systemet kan anpassas till ett befintligt fjärrvärmenät. Och den el som i Salsån produceras med hjälp av solpaneler kan lika gärna komma från vindkraft eller vattenkraft.
Nästa steg i utvecklingen är att deras industriföretag i Tjeckien ska få sin uppvärmning genom ett liknande men betydligt större energilager.
”Här är det som jävligast”
Platsen för pilotanläggningen, i Norrlands inland, är kanske inte mest optimal, sett till antalet soltimmar.
– Kan vi redovisa att vi får det att fungera här i Salsån, med ostadiga somrar och kalla vintrar, då kan vi också säga att det här kan vi göra på resten av jorden.
Spela klippet ovan och se hur det är tänkt att systemet ska fungera.