Man  i blå jacka står och gestikulerar framför en siloliknande byggnad i Salsån..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Nordin i Salsån framför energilagret som består av 60 ton makadam av granit. Se i klippet hur det ska fungera. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Unikt energilager utvecklas i Salsån – se hur det fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Katerina och Kenneth Nordin i Salsån i Bergs kommun har lagt många år av funderingar och många miljoner kronor på att utveckla sin idé om att spara solenergi i ett gigantiskt energilager.

På håll ser det ut som det byggs en traditionell silo för djurfoder i Salsån. Men i stället är det prototypen till vad upphovsmännen hoppas är framtidens energilagring.

– I full skala kan det här komma att värma upp hela städer. Vi tar vara på sommarens sol och använder den energin på vintern när behovet är som störst, berättar Kenneth Nordin, som tillsammans med sin fru Katerina står bakom projektet.

Stora kostnader

Paret Nordin driver också ett framgångsrikt industriföretag i Katerinas hemland Tjeckien och det är vinsterna därifrån som de satsar i projektet i Salsån.

Hör mer om kostnaderna för energilagret i klippet nedanför.

Kvinna i vit regnrock står i trädgårdslandet. Byggnadskonstruktion syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katerina Nordin i trädgården framför prototypen till det energilager som byggs i Salsån i Jämtland. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Går att skala upp

På sikt är förhoppningen att systemet kan anpassas till ett befintligt fjärrvärmenät. Och den el som i Salsån produceras med hjälp av solpaneler kan lika gärna komma från vindkraft eller vattenkraft.

Nästa steg i utvecklingen är att deras industriföretag i Tjeckien ska få sin uppvärmning genom ett liknande men betydligt större energilager.

”Här är det som jävligast”

Platsen för pilotanläggningen, i Norrlands inland, är kanske inte mest optimal, sett till antalet soltimmar.

– Kan vi redovisa att vi får det att fungera här i Salsån, med ostadiga somrar och kalla vintrar, då kan vi också säga att det här kan vi göra på resten av jorden.

Spela klippet ovan och se hur det är tänkt att systemet ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.