Uranbrytning – ett nödvändigt ont

Uppdaterad
Publicerad

När klimatproblemen eskalerar kan uranbrytning i Sverige och Jämtland bli ett nödvändigt ont, säger geologiprofessorn Maurits Lindström.

Under den lilla jämtländska stugan vilar de fyndigheter som många vill åt för att lösa energifrågorna i framtiden.

Framförallt i de västra delarna av länet finns områden med stora områden alunskiffer – högintressant för uranprospekteringsföretagen.

Alunprospektering i Jämtland

Geologiprofessorn Maurits Lindström som idag föreläste på geocentret i Lockne, menar att uranbrytning kan komma att bli ett nödvändigt ont.

Protesterna och oron igång, fältbiologerna demonstrerade mot uranprospektering för ett par veckor sedan. Åhörarna i Lockne idag hade olika åsikter i frågan.

Bristen på geologisk kompetens är alarmerande menar Lindström, som föreslår att kommunerna för sin egen framtids skull snarast anställer geologiska experter.

Maurits Lindström tycker inte man ska stirra sig blind på uranet utan tror att det är storskalig bergvärme som kommer att bli framtiden i Storsjöbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alunprospektering i Jämtland

Mer i ämnet