– Dessutom medför en exploatering en stor risk för sedimentläckage genom Ullån ut i Åresjön med risk för förstörda lekbottnar för fisken i sjön som följd. Fisken i Åresjön är redan nu hårt ansatt av tidigare utsläpp i sjön i anslutning till andra exploateringar och beståndet av röding har minskat med 7 procent på de senaste 10 åren, svarar partiet.
Turismutvecklingen i kommunen är stark, inte minst kring själva Åre by, men samtidigt som det lett till positiva effekter har det också fått till konsekvens att miljön blivit lidande i flera fall, genom exempelvis avloppsutsläpp i Åresjön.
Vad behövs i form av konkreta åtgärder för att klara balansen mellan exploatering och miljöskydd, det vill säga för att exploateringen inte ska gå ut över miljön, i kommunen?
– Vi menar att det måste göras en ordentlig genomlysning av vilka konsekvenser fortsatt exploatering har haft eller kan komma att få ur ett brett hållbarhetsperspektiv. Genomlysningen bör beskriva miljömässiga, sociala och kommunalekonomiska konsekvenser både på kort och på lång sikt, svarar Vänsterpartiet.
Priset för exploateringen, i och omkring Åre by, exempelvis åtgärder på grund av avloppsutsläpp i Åresjön, får samtliga kommuninvånare bekosta genom skattepengar, kommunala medel. Vad har ditt parti för kommentar till det?
– Det finns, enligt vårt sätt att se det, en överdrivet positiv syn på effekterna av den ensidiga satsningen på massturism, och det kan vara dags att dra i handbromsen tills vi vet de långsiktiga effekterna. Det finns en växande risk att priset blir för högt.
Se vad Västjämtlands väl, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna har svarat.