– Vägen till Huså är i uselt skick, säger byborna Martin Svedberg och Margareta Karlsson. Foto: SVT

Byborna i Huså kräver bättre väg: ”Den är som en kostig”

Uppdaterad
Publicerad

I Huså i Åre kommun är byborna upprörda över kvaliteten på vägen till byn. I 30 år har man kämpat för att vägen ska rustas upp men trots löften så slutar det med att den prioriteras ner.

– Det är djupa och stora potthål, kurvorna är hala som såpa och det finns knappt något bärlager kvar. Det är bergsklackar och stubbar som sticker upp, det är inte en så att man kan kalla det väg längre, säger Martin Svedberg.

– Vägen är i uselt skick och ibland stannar man hemma fast man skulle ha behövt åka. Man ställer in tandläkarbesök, läkarbesök för att man bedömer att det inte går att ta sig fram, säger Margareta Karlsson.

Byborna har färgburkar i bilen

För att slippa skador på bilar och undvika punktering sprayar Husåborna stenar och stubbar som sticker upp i vägen med röd färg. Foto: SVT

– Stenar sticker upp så därför sprejar vi med röd färg så att man ska vara uppmärksam på alla vägskador, säger Margareta Karlsson.

Vägen skulle ha börjat upprustats 2018

Den drygt 16 kilometer långa vägen mellan Huså och Bonäshamn skulle enligt Trafikverkets plan börja rustas upp och asfalteras 2018, men inget har hänt:

– Vi bybor vill att Trafikverket ska hålla sig till planen som egentligen skulle ha startat 2018 med att göra vid vägen, bredda och asfaltera, säger Margareta Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.