Till vänster en bild på en kvinna i långt brunt hår och svart blus. Till höger en bild från Storsjöyran där besökare håller upp mobiltelefoner för att filma artist på scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets Storsjöyra blir första gången med väskförbud, men arrangören Sofie Sillrén tror de flesta besökarna redan vant sig från andra evenemang. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Väskförbud för första gången på Storsjöyran – ”Vi tror besökarna är förberedda”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Storsjöyra blir första gången som arrangörerna måste förhålla sig till det väskförbud som sedan en tid tillbaka gäller för alla större evenemang.

Det var efter bedömningen att det föreligger en förhöjd terrorhotsnivå som polisen från och med november 2023 införde väskförbud på alla större evenemang i landet. Från Storsjöyrans sida tror man att många besökare redan vant sig vid förbudet.

– Eftersom vi ligger lite senare under sommarsäsongen så har nog många besökare redan upplevt förbudet på andra evenemang. Vi tror att de lärt sig och är förberedda på det här, säger arrangören Sofie Sillrén.

Storsjöyran 2024

Finns några undantag

Helt stopp för väskor är det dock inte. Riktigt små väskor kommer tillåtas, men då måste de vara mindre än 21 x 15 x 5 centimeter. Den som har medicinska skäl eller behöver ha med sig exempelvis en skötväska får däremot ta med sig en större väska.

– Vi förhåller oss till polisens direktiv nationellt vad gäller storlek, men har man giltiga skäl så är det inga konstigheter med en större väska, säger Sofie Sillrén.

Kan korta kötiderna

Att det kan uppstå lite debatt i samband med insläppen är arrangörerna förberedda på, men man tror också att väskförbudet faktiskt kan bidra till att korta kötiderna något.

– Med färre och mindre väskor som ska gås igenom av säkerhetspersonal så det bör kunna gå lite fortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storsjöyran 2024

Mer i ämnet