Foto: SVT

”Vi måste ta fram rättvisa och säkra metoder”

Publicerad

Internationella skidförbundets beslut att förbjuda fluorvallor redan till nästa säsong har väckt en hel del reaktioner. Det är alldeles för kort tid menar många. Hur man ska testa åkarnas skidor är fortfarande oklart och risken för fusk är stor.

Kan krävas sanering

Risken för kontaminering är dessutom stor, det vill säga att man av misstag till exempel använder en borste på skidorna som tidigare använts med fluorvalla. I värsta fall kan det krävas att vallabodar saneras för att kunna fortsätta användas.

Just nu är det mycket oklarheter kring hur testerna ska gå till, men Mittuniversitetets avdelning Sport Tech i Östersund kan komma att bli inblandade i att ta fram testmetoder.

– Det är ju väldigt nytt, men vi ligger i startgroparna för en projektansökan. Det handlar om att ta fram säkra och rättvisa metoder för att kunna testa åkarnas skidor, säger professor Mikael Bäckström.

Hör mer om problematiken och hur testerna skulle kunna gå till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.