Anders Lillienau har uppdraget att utreda terrängkörningslagen Foto: SVT

Utredaren om terrängkörningslagen: ”Vi ska ta hänsyn till behoven”

Uppdaterad
Publicerad

I maj fick Anders Lillienau regeringens uppdrag att se över terrängkörningslagen. En lag som har många år på nacken och som behöver moderniseras.

Utredaren Anders Lillienau besökte i veckan Gäddede för att ta del av erfarenheterna av det särskilda projekt som drivits i Frostviken kring skoterkörning. Att ta del av lokala erfarenheter är en viktig del av utredningsuppdraget menar Lillienau:

– Det är mycket värdefullt komma ut och ta del av projektet där man har styrt skoteråkningen till särskilda friåkningsområden, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Styra skoteråkningen

Utredningen kallas för ”En modern lagstiftning för en hållbar terrängkörning”. Hållbarheten syfter till tre saker: skydda allmänna och enskilda intressen, ta hänsyn till yrkesmässiga behov i rimlig utsträckning och ta hänsyn till enskildas behov av ett rikt friluftsliv.

Utredningsuppdraget är omfattande, men en del i uppdraget är:

  • utreda förutsättningarna för att styra körning i snötäckt terräng till leder, friåkningsområden eller andra särskilt utpekade områden

Exakt vad det innebär är kan Anders Lillenau inte säga.

– Det är för tidigt att uttala sig om vilka förbud som kommer att gälla i fortsättningen, säger Anders Lillenau. Men vi ska ta hänsyn till behoven.

”Kommer aldrig att försvinna”

I Frostviken ledde den ökade skoterturismen till ilska bland främst markägare. Det friåkningsprojekt som drivits i två år för att reglera skoteråkningen och utbilda skoterförarna har gett resultat. Frostvikens skoterklubb tar över driften av regleringsområdet den 1 november. Och det finns förhoppningar och farhågor kring vad utredningen kommer att föreslå.

– Det är klart att vi är rädda att det kommer ett förbud mot skoteråkning,  säger Daniel Messelt från Frostvikens skoterklubb. Men då biter man sig själv i svansen. Skoteråkning kommer aldrig att försvinna det är för för stor marknad för det. Då är bättre att försöka ha kontroll så man kan ha en hållbar skoterturism i stället.

Utredningen ska lämnas till regeringen senast den 1 oktober 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.