• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Berkestedt Jonsson förvaltningschef på Krokoms kommun, står i en blommig grön blus framför ett staket framför ett äldreboende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I värsta fall så lever de på mamma och pappas pengar, och det tycker jag är sorgligt” Hör Anna Berkestedt Jonsson, förvaltningschef på Krokoms kommun, som upplever en slappare inställning till sommarjobb. Foto: Lukas Johansson/SVT

Stor brist på sommarvikarier i Krokom – förvaltningschef vill se högre krav på ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Krokoms kommun saknar sommarvikarier till vård- och omsorgen. Nu försöker man fylla luckorna genom att erbjuda sommarbonus och storhelgstillägg i samband med Storsjöyran.

– Det är inte längre en utmaning. Vi står inför en kris, säger Anna Berkestedt Jonsson förvaltningschef på Krokoms kommun.

Krokoms kommun har svårt att fylla sommarens vikariepass inom vård- och omsorgen och i nuläget saknas drygt 80 vikarier inför sommaren. Därför erbjuder nu kommunen en sommarbonus för att försöka locka till sig personal.

– Vi står i mitten av maj och vet inte vad vi ska göra, säger Anna Berkestedt Jonsson som är förvaltningschef på kommunen.

Sommarbonusen som erbjuds gäller timvikarier och de som har tidsbegränsade anställningar inom hemtjänst, särskilt boende eller stöd och service.

För att få ta del av bonusen på 6000 kronor behöver man arbeta mer än 300 timmar under semesterperioden 19 juni till 27 augusti.

Förvaltningschefen: Föräldrar har blivit veka

Enligt förvaltningschefen Anna Berkestedt Jonsson har det skett en attitydförändring sedan hon började på Krokoms kommun för åtta år sedan.

Hon upplever att föräldrar inte längre har samma förväntningar på sina ungdomar att de ska ta ett sommarjobb.

– Jag upplever att man är lite snällare, vekare. Jag tror inte att en ungdom behöver vila i tio veckor, jag tror att en ungdom behöver göra nytta under ett antal veckor av sitt sommarlov, säger hon.

I videon hör du henne utveckla sitt resonemang – och att hon hoppas att ungdomarna i Krokom gör mer än att ”sparka kottar” på sommaren.

Misstänker ogiltiga sjukanmälningar över Storsjöyran

Svårast med bemanningen brukar det vara över Storsjöyranhelgen då kommunen misstänker att anställda sjukanmäler sig för att gå på festivalen. Därför erbjuder nu kommunen storhelgstillägg till den som jobbar under festivaldagarna. Det blir alltså som att jobba under julhelgen.

– Vi ser en ökad sjukfrånvaro. Arbetsmoralen tenderar att sjunka något den helgen, säger hon.

Så ni misstänker att folk sjukanmäler sig för att åka in till stan och festa?

– Eftersom vi inte hör från smittskydd att det är ökad sjukdom den helgen så får vi en känsla av att anställda sjukanmäler sig just den helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.