Ett gäng 12-åriga killar målar flaggor med sprayfärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Huskvarna sprayas det i svart, vitt och orange när supportrarna EBK Ultras förbereder sina flaggor till nästa Egnahem BK-match. Se mer i videon. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

12-åringarna bildade supporterförening – har inte sett laget förlora

Uppdaterad
Publicerad

Egnahems BK från Huskvarna spelar i division 4 och har nu fått förstärkning från ett glatt gäng.

Ramsor och hejarop ekar över fotbollsplanen när supportrarna EBK Ultras är på plats och viftar med egentillverkade flaggor.

Supporterföreningen EBK Ultras grundades till denna säsong och består av ett gäng 12-åringar som vanligtvis spelar själva i klubben.

I villakvarteret i Huskvarna är förberedelserna igång på föräldrarnas tomt. Lakan och pinnar blir till stora flaggor och när pinnarna är slut blir fiskespön en nödlösning. På en av flaggorna har ett viktigt årtal målats i orangea och vita färger.

– Det är 1963, då klubben grundades, säger supportern Ivar Strahl Funck.

För flera i supporterföreningen är Egnahems BK det enda laget man ser live. De hejar från en klippa bredvid planen, men drömmer om en egen läktare att stå på i framtiden.

Viral hype

EBK Ultras skapade ett Tiktok-konto tidigt efter att de grundades och videoklippen som publicerats har gått virala och fått tusentals visningar.

Att heja fram laget har hittills varit något av en dans på rosor för de unga supportrarna. Sedan supporterföreningen bildades är Egnahems BK obesegrade på hemmaplan.

Hör föreningen och Rickard Strandberg, distriktsidrottschef på RF-SISU Småland, berätta mer om den virala supporterkulturen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.