En person dog och en skadades efter skjutningen i Köpenhamn förra veckan. Flera våldsdåd som har skett i Danmark den senaste tiden har haft kopplingar till Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Svensk gripen i Jönköping – misstänkt för inblandning i våldsdåd i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig svensk man greps av polis i Jönköping och häktades senare på tisdagseftermiddagen, enligt Sydsvenskan. Han är misstänkt för att vara inblandad i flera danska våldsdåd. Mannen ska nu överlämnas till Danmark.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska mannen vara inblandad i flera av den senaste tidens våldsdåd i Danmark. Han ska haft en roll som ”förmedlare”.

21-åringen från Växjö har enligt uppgifter till SVT Nyheter via sociala medier rekryterat barn till olika våldsuppdrag i bland annat Danmark. Det är oklart om något våldsdåd har hunnit genomföras, eftersom flera rekryterade barn gripits innan de utfört dåden.

Svenska kriminella i Danmark

Det ska enligt uppgifter till SVT Nyheter finnas minst tre fall där 21-åringen misstänks ha rekryterat unga.

Dansk polis har inte uttalat sig

Den 21-årige mannen greps i Jönköping, men häktades av annan tingsrätt eftersom man vill samordna med tidigare mål där han figurerar.

Dansk polis har inte velat uttala sig om fallet.

– Tingsrätten har beslutat att personen ska häktas med restriktioner i väntan på överlämning till Danmark, säger Måns Björklund, vice chefsåklagare på Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet till TT.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och därför vill Måns Björklund varken kommentera vilket brott personen är misstänkt för, var och när brottet ska ha begåtts eller när personen greps.

– Det är upp till dansk polis att svara på, säger han till TT.

Danska rikspolischefen Thorkild Fogde och justitieministern Peter Hummelgaard möter pressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen hölls ett möte på högsta nivå i Danmark med anledning av den senaste tidens våldsvåg, där flera svenskar är inblandade. Danska justitieministern och rikspolischefen mötte pressen efter mötet. Foto: Liselotte Sabroe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet