Foto: Elin Berge/SVT

Agneta Marell ny rektor för högskolan i Jönköping

Publicerad

Agneta Marell, professor i företagsekonomi vid Umeå universitet blir ny rektor för högskolan i Jönköping. Det beslutade högskolans styrelse vid ett möte på torsdagen.

– Jag är glad och stolt över förtroendet jag fått från styrelsen. Utbildning och forskning vid Jönköping University har gott anseende både inom och utanför Sverige. Som ledamot i lärosätets styrelse har jag fått en djupare insikt i den höga kvalitet och utvecklingskraft som finns i verksamheten och den centrala roll högskolan fyller för näringsliv och offentlig verksamhet. Jag ser nu mycket fram emot att vara en del i att driva Jönköping University framåt ytterligare, säger Agneta Marell i ett pressmeddelande.

Hon har sedan maj i fjol varit ledamot i styrelsen för Jönköping university utsedd av regeringen.

Lång erfarenhet

Agneta Marell är i dag professor i företagsekonomi vid Umeå universitet. Senast kommer hon från uppdraget att vara vicerektor med fokus på samverkan och innovation vid Umeå universitet och vd för Umeå universitet Holding AB. Hon har tidigare även haft flera styrelseuppdrag i näringslivet och varit ledamot i vetenskapliga forskningsråd och stiftelser. Hon har också varit rektor för handleshögskolan vid Umeå universitet och kommundirektör vid Örnsköldsviks kommun.

– Agneta Marell har bredd i sin profil och viktiga och relevanta erfarenheter i universitetsvärlden. Hon har dessutom chef- och ledarerfarenheter från olika delar av samhällslivet. Detta tillsammans med hennes personliga egenskaper som målmedveten, driven och med en strategisk förmåga samtidigt som hon är mån om att skapa delaktighet i processer och utvecklingsarbeten, gör henne utomordentligt lämpad att ta sig an uppdraget som rektor vid Jönköping University, säger Monica Dahlbom, styrelsens ordförande.

Agneta Marell tillträder tjänsten som rektor för högskolan i Jönköping under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.