Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Karlsson berättar i klippet om hur unga idag inspireras att stjäla med hjälp av videos på Tiktok. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Allt fler barn- och unga polisanmäls för snatterier i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På fyra år har antalet barn- och unga som snattar mer än fördubblats i Jönköpings län. Enligt Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping, inspireras de av konton i sociala medier.

– Många barn reser från andra orter i Jönköpings län och kommer hit till Asecs och begår de här brotten, säger hon.

Förra året polisanmäldes 377 personer under 18 år för ringa stöld. Det kan jämföras med 179 anmälningar 2020. De flesta av stölderna skedde i butiker i Jönköpings kommun, 246 stycken 2023, enligt siffror från Polismyndigheten.

”Oroande utveckling”

Ökningen förklarar Maja Karlsson delvis med en trend på Tiktok där influerare tipsar om hur man snattar utan att bli upptäckt. Men också det ekonomiska läget där många vårdnadshavare inte har råd att leva upp till de förväntningar som barnen har.

– Det är en negativ trend som vi behöver arbeta mot och förändra, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Se mer i klippet ovan.

Det HÄR händer vid snatteri:

  • Polisen skriver alltid en polisanmälan, oavsett hur gammal den misstänkta gärningspersonen är.
  • Är personen under 15 år kommer förundersökningen att läggas ned men polisen tar alltid kontakt med socialtjänsten och vårdnadshavare.
  • Socialtjänsten upprättar alltid ett ärende i det inledande skedet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.