• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unga personer sitter oftare häktade med restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Unga personer beläggs i högre grad än äldre med restriktioner när de häktas. Förra året hade 91 procent av de unga häktade restriktioner vid den första häktningsdagen och nästan lika många, 89 procent, hade det efter en månads häktning.

Just nu sitter åtta unga personer med restriktioner på häktet i Jönköping. Två är de unga kvinnor som misstänks för mordet på Tove i Vetlanda. Två 18-åriga män väntar på rättegång och sitter häktade misstänkta för försök till människorov i Värnamo.

De tillbringar mellan 20 och 22 timmar i ensamhet i sin cell.

– Det blir ett antal timmar. Det är ett frihetsberövande som märks. De första symptomen är ofta oro och ångest. En av våra viktigaste uppgifter är att bryta isolering, eftersom vi vet att det är skadligt, säger Tove Strandsäter.

Hålls isolerade

Majoriteten av de barn och ungdomar som häktas får restriktioner, vilket bland annat kan innebära att de inte får ha kontakt med omvärlden eller andra häktade. Det har kritiserats av bland annat FN, Europarådet och Barnombudsmannen.

Trots det så ökar andelen unga som häktas med restriktioner. År 2019 var det 85 procent av de häktade under 21 år som hade restriktioner. Det visar Kriminalvårdens statistik. Och det är högre andel än bland antalet häktade totalt.

Utgångspunkten är att unga inte ska frihetsberövas. I de fall där de ändå frihetsberövas är de misstänkta för allvarliga brott som kräver restriktioner. I de fall det inte finns behov av restriktioner väljs ofta en alternativ lösning, exempelvis placering på ett SIS-hem, under utredningstiden

Två timmar kontakt

Förra året ändrades lagen så att barn som sitter häktade ska ha minst fyra timmar per dygn med mänsklig kontakt. Men för de som är över 18 år och har restriktioner är målet två timmar mänsklig kontakt per dygn.

– Vi försöker prioritera alla de unga personer som kommer till oss. Inte sällan är det deras första kontakt med rättsväsendet och det i sig är en stor press, säger Strandsäter.

I klippet berättar Tove Strandsäter bland annat om vad de intagna gör under tiden i häktet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.