Relationsvåldsgruppen i Nässjö kommun har under flera år gjort stora och allvarliga fel i ärenden de hanterat. Över hälften av ärendena hade mycket allvarliga brister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allvarliga brister i arbetet med relationsvåld i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av de ärenden om relationsvåld som hanterats av relationsvåldsgruppen i Nässjö kommun har mycket allvarliga brister. Det konstaterar kommunen i sin egen utredning.

Det är totalt 117 personer i 152 ärenden som granskats. I 125 av de ärendena har brister konstaterats.

Den ansvariga socionomen, som gjort kontrollen, konstaterade att fler än hälften hade mycket allvarliga brister i hantering och dokumentation.

Ärenden avslutas utan förklaring

Det handlar om en rad fel som begåtts, från att inte dokumentera vad som gjorts, ibland med glapp på flera månader och i flera ärenden har journalföringen avslutats mitt i en utredning, utan förklaring.

Dessutom har flera kvinnor fått avslag på sökta insatser men inte fått något beslut som de kunnat överklaga. I flera fall har handläggarna också fattat beslut i efterhand, efter att en insats redan avslutats.

Har pågått under flera år

Avvikelser i journalföringen observerades för flera år sedan. Enligt kommunens lex Sarah-utredning har man sett att de avvikelserna inte utretts och att det var därför man beslutade att gå igenom samtliga ärenden från 2022 och framåt.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gått igenom anmälan och konstaterar att kommunen nu satt in åtgärder bland annat i form av utbildning för att komma till rätta med problemen.

De drabbade personerna har inte kontaktats.

Vet du mer? Är du drabbad av den felaktiga hanteringen i Nässjö kommun? Hör av dig till oss.

Lista: Vanliga varningstecken i våldsamma relationer

En relation startar sällan med våld men det finns gemensamma tecken i början av relationer som sedan blir våldsamma. Det menar Sara Skott, docent i kriminologi på Mittuniversitetet. I klippet nedan listar hon tre vanliga tecken som förekommer i relationer med våld.

Teckning: person framför fönster som kollar ut på gata där partner bråkar med familj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad visar på ett kontrollerande beteende i en relation, det och om andra varningstecken berättar Sara Skott om i klippet. Foto: Truls Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.