• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person sitter i en kontorsmiljö, klädd i en vit skjorta under en mörk kavaj. De har en mikrofon fäst vid kragen och sitter framför en skrivbordslampa. I bakgrunden syns ett vitt skåp samt en liten växt. Belysningen i rummet är mjuk och inbjudande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Anas Mussa från Libyen valde att stanna kvar och jobba i Sverige efter examen – istället för att flytta tillbaka till sitt hemland. Foto: SVT

Anas från Libyen blev kvar efter examen – hittat rätt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 10 procent av de internationella studenter som studerar på Jönköping International Business School blir kvar fem år efter examen, enligt en ny enkät.

Anas Mussa från Libyen hade siktet att utbilda sig och söka sig en framtid i Sverige – och blev kvar i Jönköping efter studierna.

Anas Mussa kom till Jönköping mitt under pandemin 2020 för att studera vid högskolan till en masterexamen inom produktutveckling. Nu jobbar han med medicinsk utrustning som konsult på företaget Alten i Jönköping.

Hör Anas Mussa berätta om varför han valde att stanna kvar och jobba i Jönköping – i videoklippet

Företaget märker av bristen på rätt kompetens inte minst inom ingenjörsområdet.

– Internationella studenter kommer att kunna bidra med rätt kompetens till våra bolag här i regionen, säger Josefin Ellmarker, konsultchef på Alten.

Viktigt med svenska språket

Även Svenskt Näringsliv välkomnar att internationella studenter stannar kvar och jobbar i Sverige då underskottet av arbetskraft är stort.

Trots att engelska fungerar på många arbetsplatser tror Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv Jönköpings län, att språket är en viktig nyckel för studenterna att lyckas.

– Vi behöver få in drivet att vilja lära sig svenska, säger hon.

Bildens vänstra del visar en person med blont hår klädd i en svart jacka och blommig skjorta. Höger del av bilden visar en logotyp med texten ”Svenskt Näringsliv” och en färgglad design som inkluderar en vinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Gillek berätta mer om vilka jobbmöjligheter som finns för internationella studenter – i videoklippet ovan. Foto: SVT, TT

Försörjningskrav

För medborgare i länder utanför EU/EES som kommer till Sverige som arbetstagare krävs att man tjänar minst 28 480 kronor i månaden.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.