En person med långt blont hår står utomhus och gestikulerar med handen. Hon bär en ljus, stickad tröja. Bakgrunden visar en röd byggnad med stora fönster och en asfalterad yta täckt av löv i höstfärger, samt parkcyklar parkerade i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elis Cicek från Turkiet valde att läsa sin masterutbildning i Jönköping – hör varför i videoklippet. Foto: SVT

Elis från Turkiet pluggar cybersäkerhet på JU: ”Hoppas stanna efter examen”

Uppdaterad
Publicerad

Till höstterminen kom rekordmånga internationella studenter till Högskolan i Jönköping. En av dem är dataingenjören Elis Cicek, från Ankara i Turkiet, som studerar cybersäkerhet.

– Jag hoppas kunna stanna här efter examen och skaffa ett jobb, säger hon.

Antalet internationella studenter på högskolan i Jönköping har ökat stadigt och till höstterminen var det runt 1 100 som valde att studera på JU. De utgör en tredjedel av nya studenter på högskolan.

Elis Cicek läser sin masterutbildning vid Jönköping University som en så kallad freemover-student, vilket innebär att man ordnar sina studier på egen hand i Sverige.

Se i klippet varför Elis Cicek valt att studera just i Jönköping

De freemover-studenter som stannar kvar i Sverige efter examen etablerar sig främst inom teknik och naturvetenskap i den privata sektorn, enligt Universitetskanslersämbetet.

LNU inte i närheten

På Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö är man inte ens i närheten av det internationella tillflödet.

Till höstterminen 2024 registrerades 236 nya betalande freemoverstudenter, vilket är knappt fem procent av de totalt 5 062 nya studenter som startade under höstterminen.

Till detta kom ett 50-tal icke betalningsskyldiga freemovers, och cirka 400 utbytesstudenter.

– Vi har inte varit lika aktiva som andra i marknadsföringen utomlands, säger Peter Citron som är sektionschef på antagningen på LNU.

Freemover-student

  • Ordnar sina studier i Sverige på egen hand.
  • Ingår inte i ett utbytesprogram.
  • Är betalningsskyldig på grundnivå och avancerad nivå.
  • Är inte betalningsskyldig om man kommer från de nordiska länderna, andra EU-länder och Schweiz.

Källa: Universitetskanslerämbetet, UKÄ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.