Foto: TT

Antalet viltolyckor ökar – bilister skyldiga att anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Att anmäla en viltolycka till polisen är både en skyldighet för varje bilförare och ett sätt att visa omsorg om djuren.

– Syftet med lagen är förkorta djurens lidande. Det är för djurens bästa, säger Tommy Åkerberg, länsansvarig när det gäller viltolyckor i polisområde Jönköping.

Ett rådjur med kid kördes på av en bilist i Haninge, söder om Stockholm, på onsdagen. Föraren lämnade platsen utan att märka ut var olyckan inträffat. Det är bara en av alla incidenter där påkörda djur lämnats skadade efter en kollision.

Att kollidera med ett vilt djur kan hända alla bilförare. Det är inget brott. Att inte anmäla en viltolycka till polisen däremot, är ett brott. Och polisen uppskattar att omkring tio procent, kanske mer, av viltolyckorna aldrig rapporteras in.

Under de senaste åren har antalet viltolyckorna i Sverige ändå skenat iväg. Förra året rapporterade över 60 000 olyckor. Och då gäller det kollisioner med de tolv djur som klassas som vilt. Det innefattar till exempel inte hare, räv, igelkott eller grävling.

Håll hastigheten

Tommy Åkerbergs råd till bilförare är enkla men tydliga.

– Håll hastighet och håll avståndet till nästa bil. Och var observant inte bara på vägbanan, utan också åt sidorna, särskilt i skymning och gryning, säger han.

Som förare behöver du också känna till dina skyldigheter. Du har inte anmälningsplikt för alla djurolyckor. Skyldigheten gäller älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Och det gäller även om det inte ser som om djuret är skadat.

– Att inte anmäla en kollision med dessa djur klassas om jaktbrott och kan leda till böter, säger Tommy Åkerberg.

Dryga böter

En kvinna dömdes nyligen av Jönköpings tingsrätt till 14 800 kronor i böter. Hon hade kört på ett vildsvin och ringde polisen först dagen efter. I många fall uppdagas oaktsamhet att rapportera viltolyckor när förarna kontaktar försäkringsbolaget med skador på bilen.

Vid kollision med övriga djurslag gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt tas bort från vägen. Döda djur på vägen drar till sig andra djur. Till exempel är det så att många av de örnar som dör kommer för att äta på trafikdödade djur och blir sedan själv offer.

Antal viltolyckor

2013: 46 944

2014: 47 167

2015: 48 190

2016: 58 579

2017: 61 282

2018 (aktuell siffra): 30 040

Av årets rapporterade viltolyckor rör:

Rådjur 23 685, älg 2 745, vildsvin 2 228, dovhjort 1 008, kronhjort 138, utter 24, örn 16, lo 12, björn 3, järv 2, varg 1, övriga 17.8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.