En återkommande brist som Arbetsmiljöverket tar är upp är risk för hög arbetsbelastning och stress för de vårdanställda på många avdelningar. Yrkeskategorier som nämns är bland annat läkare, sjuksköterskor, vårdadministratörer och undersköterskor.
Tillsynsmyndigheten riktar även kritik mot att kunskapen hur man förebygger och hanterar hög arbetsbelastning är bristfällig hos arbetsledningen på en del avdelningar.
– Vår uppfattning är att chefer är väl förtrogna med det systematiska arbetsmiljöarbetet, men välkomnar Arbetsmiljöverkets arbete och ser det som en viktig del i att ständigt utveckla och förbättra vår verksamhet, säger Micael Edblom, sjukvårdsdirektör för psykiatri, rehabilitering och diagnostik.
Länge sedan medarbetarenkät genomfördes
Det framkom vid flera av inspektionerna att man i regionen inte undersökt arbetsbelastningen via någon medarbetarenkät sedan 2019. Hösten 2023 ska däremot en ny enkät skickas ut till regionanställda.
– Det verksamhetsnära och kontinuerliga arbetsmiljöarbetet har under pandemiåren prioriterats framför en större och regionövergripande medarbetarenkät. Det har samtidigt planerats för att en sådan ska genomföras efter pandemin, något som kommer att ske under hösten, säger Micael Edblom.
Arbetsmiljöverket kommer under hösten att följa upp vilka åtgärder som vårdavdelningarna gjort.
Handlingsplan för akuten
Efter Arbetsmiljöverkets kritik mot akuten på länssjukhuset Ryhov i Jönköping i vintras, har regionen lämnat in en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön. Den innehåller bland annat utbildning för personalen, längre dygnsvila och riskbedömning av lokalerna. Men personalen tror inte att det räcker. Mer om det i klippet: