Öppen dörr inne i en byggnad med trasig glasruta. En trasig matta ligger på golvet vid dörren och skräp ligger utspritt. Mätningar av dörrens dimensioner är angivna. En grön stol är synlig i bakgrunden, och en brevlåda finns på vänster sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Ulrica Abrahamsson om vad de två åtalade männen säger i dagens förhör. Foto: Polisens förundersökning

Åtalad hävdar: Målsägande band fast sig själv i stolen

Uppdaterad
Publicerad

Det var mannen som hittades bunden och tejpad i en brinnande lokal i Bodafors i maj, som själv tände eld på byggnaden och band fast sig i en stol. Det hävdar en av de åtalade under förhör i den pågående rättegången.

Under andra dagen i rätten förhördes två av de brandmän som var först på platsen. En av dem bor i närheten och gick snabbt in och släckte de mindre brandhärdarna i källarutrymmet. När insatsledaren kom till platsen togs beslutet att backa och invänta rökdykare.

– Vi beslutade att vända eftersom vi inte ska vistas i sådan miljö utan rökskydd, säger han, och berättar att det luktade starkt av brännbar vätska.

Band fast mannen i en stol

Målsägande fick också svara på frågor. Han berättade att han inte kände de två männen och att han var mycket rädd under händelsen.

– De sa, han håller på att dö och så flyttade de upp mig för trappan till entrén och band fast mig i stolen, berättade han i förhör.

Men det håller inte de åtalade med om. En av dem hävdar att det var målsäganden själv som tejpade sig i ansiktet och som band fast fötter och en arm med avklippta elkablar.

– Det var tre-fyra knutar på varje elkabel, som han var bunden med, sa insatsledaren under vittnesförhöret.

I klippet berättar SVT:s reporter Ulrica Abrahamsson om vad de två åtalade männen säger i dagens förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.