Angelica Ortscheid tycker att vården borde ta tag i problemet. Foto: SVT

Angelica får inte hjälp för sitt sockerberoende

Uppdaterad
Publicerad

Många människor upplever i dag att de är beroende av socker. Men eftersom det här inte klassas som en sjukdom i Sverige står många utan hjälp. 39-åriga Angelica Ortscheid från Skillingaryd kände sig nonchalerad när hon nyligen sökte hjälp för det här. – Det är lycka och glädje när man tänker på godis, säger hon.

Hon berättar att hon i hela sitt liv ätit mycket godis. Hennes mormor drev godisbutik när hon var liten och sötsaker kom naturligt. Hon tror att det är en av orsakerna till att hon i dag ser sig själv som sockerberoende.

– Om jag skulle vetat att jag inte fick äta godis nu på några dagar så hade jag nog varit nedstämd, säger hon.  

Sockerberoende

Skulle kunna ersätta mat med godis

Det är smågodis hon helst väljer och vissa dagar kan det bli omkring ett kilo lösgodis.

– Jag kan åka ned i affären och köpa ett kilo och sedan kan jag äta det under hela dagen. Jag skulle kunna ersätta hela dagens måltider med det faktiskt.

– Jag vet att det här är väldigt vanligt och jag tycker det är konstigt att inte sjukvården tar det här på allvar, säger hon.

Får ingen hjälp av vården

Enligt Socialstyrelsen pågår det just nu diskussioner om nya beroendetillstånd i forskarvärlden, men än så länge klassas inte sockerberoende som en diagnos och därför får Angelica och andra i hennes situation ingen hjälp från sjukvården. På Region Jönköpings län följer man bara Socialstyrelsens riktlinjer.

– Vi kan inte vårda något som inte klassas som en sjukdom, säger Mia Frisk (KD) regionråd i Jönköpings län.

Men ohälsotalen ökar, borde inte den här gruppen få hjälp?

– Jag vet inte om det är just frågan om socker som gör att ohälsan ökar så jag ser det svårt att vi skulle erbjuda hjälp för något som inte är en sjukdom.

Ett för stort sockerintag ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes typ 2. Den rädslan gjorde bland annat att Angelica nyligen sökte hjälp på vårdcentralen, men allt socker hon äter har hittills inte skadat hennes kropp och läkaren tyckte att hon skulle gå till en dietist.

– Kostkunskapen har jag men jag kan äta nyttigt men ändå äta godis så det hjälper inte, säger Angelica Ortscheid.

Vill inte föra över vanorna på barnen

Det finns hjälp att få för att bota ett sockerberoende men då får Angelica betala själv och det är hon beredd att göra, men hon tycker det är konstigt att sjukvården inte tar ett större ansvar.

– Jag tycker det är konstigt att läkare som har sådan kunskap om kroppen inte känner till vad det här ställer till med.

Till sina egna barn är hon noga med kosten efter den erfarenhet hon själv har av socker.

– De får bara lördagsgodis varannan vecka och sedan blir det mycket smoothie och bär istället för sötad yoghurt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sockerberoende

Mer i ämnet