I klippet hör du hur Sveriges första inomhushall för bandy kom till och hur utvecklingen därefter varit då bandyn mer och mer gått åt att bli en inomhusidrott. Foto: Mikael Fritzon/TT arkivbild

Bandyns förvandling till inomhussport – så började det

Publicerad

Nu i helgen har bandysäsongen dragit igång, en sport som förvandlats till en inomhusidrott i allt större utsträckning. De klubbar som inte har tillgång till en inomhusarena får det allt svårare framöver, tror Vetlandaspelaren Pontus Blomberg.

I dagsläget står 18 färdiga bandyhallar på plats runt om i landet, varav två i Jönköpings län där både Vetlanda och Nässjö har anläggningar.

– Det är nästan en nödvändighet för att kunna träna med tanke på hur vädret kan vara, säger Pontus Blomberg, mittfältare i Vetlanda BK.

Länets två klubbar som lirar i bandyns högsta serie har båda inomhushallen i Vetlanda som hemmaarena. Skirö AIK:s damlag och Vetlanda BK:s herrlag samsas om plats i hallen.

Pontus Blomberg, mittfältare i Vetlanda BK, tycker att inomhushallen betytt mycket för att hålla bandyintresset igång i staden. Foto: SVT/Johannes Tolf

Började i Sovjetunionen

Olympiahallen i Moskva blev under 1980-talet den första bandyhallen och där spelades matcher vid VM i bandy för herrar 1989. I Norge invigdes en inomhusarena 1992, vilket var den första i Norden. Där spelades herr-VM 1993.

I klippet ovan hör du hur Sveriges första inomhushall för bandy kom till och hur utvecklingen därefter varit då bandyn mer och mer gått åt att bli en inomhusidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.