I klippet berättar Pontus Blomberg och Klara Volmerson hur de tror att det kommer att gå för de bägge Vetlandalagen nu när elitserien drar igång och vilka svårigheter bandynsporten står inför. Foto: SVT/Johannes Tolf

Elitseriespelarna om bandypremiären: Skönt att slippa coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar bandyns elitserie igång. Först ut är Vetlanda BK:s herrar med premiärmatch ikväll, varefter Skirö AIK:s damer spelar säsongens första match imorgon lördag.

– Det ska bli skönt att slippa coronarestriktioner under den här premiären, säger F21-landslagsmeriterade Klara Volmerson i Skirö AIK.

Skirö spelar säsongspremiären mot Sandviken på hemmaplan klockan 15:30 på lördagen. Förra säsongen slutade laget på en sjunde plats av totalt åtta i grundserien.

Dambandyn har tampats med spelarbrist

Skirö AIK har de senaste åren stundtals tampats med svårigheter att behålla och nyrekrytera tillräckligt många duktiga spelare.

2016 meddelades att dambandylaget drog sig ur Sveriges högsta division på grund av spelarbrist, för att sedan återkomma under 2017/2018 sedan Hammarby IF dragit sig ur på grund av brist på spelare.

Vetlandas herrar fick skjuta upp förra premiären

Skirö AIK har samma hemmaarena som Vetlanda BK:s herrar. Vetlanda slutade säsongens 2020/2021 på grundserieplacering sju av totalt 14 lag. I slutspelet blev det en nionde plats, efter en säsong som inleddes med uppskjuten premiär på grund av ett utbrott av covid-19 i Vetlandas trupp.

– Det verkar som att många runtomkring är extra sugna på den här premiären nu när vi får ha publik, säger mittfältaren Pontus Blomberg.

För Blombergs del går han på sin 10:e elitseriesäsong.

Brukar vara starka i premiären

Vetlanda beskriver sig själva som ett starkt premiärlag. Förra årets besegrade de svenska mästarna Edsbyn med 5-4 hemma i Hydro arena.

VBK inleder elitserien borta mot Tellus ikväll klockan 19.00 och den första hemmamatchen spelas onsdag 3 november mot Villa Lidköping.

I klippet ovan berättar Klara Volmerson och Pontus Blomberg hur de tror att det kommer att gå för de bägge Vetlandalagen nu när elitserien drar igång och vilka svårigheter bandynsporten står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.