Temabild som inte har med den aktuella händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Barn- och elevombudet: ”Allvarliga uppgifter som inkommit”

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna gällande misstänkta sexuella trakasserier och misshandel på en högstadieskola i Gnosjö kommun, har hittills resulterat i fyra ärenden hos Skolinspektionen och Barn- och elevombudet, BEO. Och det är sällan som BEO hanterar ärenden av det här slaget.

Normalt sett hamnar ärenden som handlar om sexuella kränkningar eller trakasserier istället hos Diskrimineringsombudsmannen, säger Emma Rossi Bolin som är jurist på BEO.

– Det är allvarliga uppgifter som inkommit i ärendet. Barn- och elevombudet utreder dock bara de uppgifter eller händelser som inte anses utgöra diskriminering enligt diskrimineringslagen.

Kan bli skadestånd

Barn- och elevombudet ligger under Skolinspektionen och nu utreds om huvudmannen, i det här fallet Gnosjö kommun, i sin tur har utrett händelserna och vidtagit åtgärder på lämpligt sätt. En åtgärd skulle exempelvis kunna vara att förövarna flyttas till annan skola.

I de grövsta fallen kan huvudmannen bli skadeståndsskyldig.

– Det är inte vanligt men det förekommer. Av cirka 1 000 anmälningar till BEO förra året framställdes skadeståndsanspråk i 46 av fallen, säger Emma Rossi Bolin.

Ökning av antalet kränkningar

Sedan Barn- och elevombudet kom till 2006 har antalet anmälningar om kränkande behandling ökat. Oftast är det ärenden då personal utsatt elever för kränkande behandling och endast ett fåtal rör elev mot elev.

Anledningen till att antalet anmälningar har ökat kan dock bero på flera saker, enligt Emma Rossi Bolin.

– En ökad anmälningsbenägenhet när kunskapen ökat om att man kan anmäla kan vara en orsak. Eller en attitydförändring i samhället.

Detta är Barn- och elevombudet

Om en skola eller förskola inte följer de regler som finns för den pedagogiska verksamheten eller omsorgen kan detta anmälas till Barn- och elevombudet, BEO. Det kan till exempel handla om mobbning eller kränkande behandling.

Barn- och elevombudet gör en opartisk granskning av om den skola eller förskola som har blivit anmäld har följt reglerna. BEO företräder varken eleven, föräldrarna, läraren, förskolläraren, skolan eller huvudmannen.

BEO kan också kräva skadestånd för en kränkt eller mobbad elevs räkning. Då företräder BEO eleven i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.