Föräldrarna till två av de utsatta barnen berättar att pojkarna genomlidit grova kränkningar i stort sett dagligen i skolan, utan att någon vuxen har reagerat. Hör dem berätta i klippet. Foto: Linda Mathillas SVT / Pontus Lundahl TT

Larmar om sexuella trakasserier och misshandel mellan elever på högstadieskola

Uppdaterad
Publicerad

Under minst ett års tid ska elever på en högstadieskola i Gnosjö kommun systematiskt ha utsatts för misshandel och grova kränkande sexuella handlingar av jämnåriga elever. Händelserna har anmälts till flera olika myndigheter och föräldrarna är mycket kritiska till hur skolan har hanterat det som de menar har blivit en slags kultur på skolan.

Misshandel med bälten i duschen, upprepade slag mot könsorgan, strypgrepp, barn som petar sig i anus och sedan för in fingrarna i munnen på andra medan de hålls fast.

Scenerna som ska ha utspelat sig på en högstadieskola i Gnosjö kommun har varit vardag för flera pojkar som utsatts för övergrepp av jämnåriga elever.

– Att detta kan hända på en högstadieskola i Sverige idag, det är helt ofattbart, säger pappan till en av de utsatta pojkarna, som efter nästan ett års tid till slut berättade för sina föräldrar om händelserna.

”En kultur på skolan”

Men trots att skolan fick kännedom om vad som pågick i januari i år, kommer nu uppgifter om att misshandeln ska ha fortsatt mot minst en annan pojke i en annan årskurs och av andra förövare. Den pojken bröt slutligen ihop och i maj berättade även han vad som pågått.

– Det är en förälders värsta mardröm. Man skickar sina barn till skolan i den naiva tron att de är trygga. Det är fruktansvärt, säger pojkens mamma.

Att trakasserierna och misshandeln kunnat fortsätta trots att skolan hade kännedom om vad som pågick, är för föräldrarna ofattbart och de menar att beteendet blivit en slags kultur på skolan som accepteras.

– Sjuorna tar efter niorna. Det verkar vara grundmurat sedan lång tid tillbaka, säger pappan till den ena pojken.

De menar också att andra elever och personal på skolan har sett flera av händelserna som ofta ägt rum helt öppet i korridorer, på skolgården och till och med under lektionstid.

David Holm, rektor i Gnosjö kommun.

Elever flyttades

Men David Holm, som är rektor inom Gnosjö kommun, säger att det inte alls är någon kultur och han menar att detta skett utan vetskap för personalen på skolan.

– Inga vuxna har sett när något har hänt.

Är det möjligt att någon sett men inte agerat?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Får vi reda på något så agerar vi efter det.

Föräldrarna är också kritiska till att andra föräldrar som har barn på skolan inte informerades om vad som pågick, efter att den ena pojken berättat i januari. Detta trots att förövarna erkänt kränkningar och blev flyttade till en annan skola.

– Vi har informerat så mycket som vi tycker är lämpligt för att inte kränka den enskilda integriteten för eleverna, säger rektor David Holm.

Man kan ju säga vad som hänt utan att peka ut någon?

– I ett litet samhälle så kan det vara en utmaning att få fram budskapet på ett riktigt sätt.

Riktad tillsyn

Händelserna är anmälda till både polisen, Diskrimineringsombudsmannen, Skolinspektionen och Barn- och elevombudet som är en del av Skolinspektionen.

I ett av fallen har det nu även kommit in motanmälningar gällande kränkning, som ska handla om bland annat förtal och misshandel.  Enligt rektor David Holm ska skolan nu utreda också motanmälan.

Skolinspektionen gjorde en riktad tillsyn på högstadieskolan i januari, men trots att händelserna då var kända konstaterades att skolan uppfyller kraven för att motverka kränkande behandling.

Kan elever som börjar på den här skolan i höst känna sig trygga?

– Det är absolut min målsättning. Vi kommer ha som fokusområde trygghet och studiero och kommer ha tidiga föräldramöten där vi berättar om hur vi vill ha det på skolan. Och vi är också måna om att föräldrarna ska vara så involverade som möjligt i det arbetet. Hela vuxenvärlden här måste ta sitt ansvar, säger David Holm. 

Fotnot: Uppgifterna kring David Holms titel har uppdaterats i texten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.