En man som ler och en pojke som spelar datorspel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya planer smids när flera aktörer i Jönköping vill satsa på framtida gamingevent. Foto: SVT

Besvikelse i Jönköping efter beskedet om Dreamhack: ”Öppet sår”

Uppdaterad
Publicerad

Dreamhack Summer ska precis som spelfestivalens vinterupplaga göra sorti och lämna Jönköping för gott. Gamers och E-sportfans suckar tungt över beskedet.

I två decennier har Dreamhack arrangerats på Elmia i Jönköping. Nu när arrangören berättar att även sommarfestivalen försvinner från staden, har flera lokala aktörer gått ihop för att ta över stafettpinnen och bevara spelkulturen.

– Man kommer inte behöva känna att man väntat för länge eller förgäves, säger Sidney Ssempala, ordförande för Jönköpings E-sport förening.

Trots det första beskedet om Dreamhack Winter fanns det en stor entusiasm bland deltagare, något som förändrats när Dreamhack Summer också försvinner från gamingstaden.

– Entusiasmen var nog lite större innan. Det är lite ett öppet sår just nu, säger han.

Även om beslutet kom som en chock, var det samtidigt inte heller helt oväntat, menar Sidney Ssempala, som trodde att de skulle åtminstone hinna avnjuta ett par Dreamhack Summer till.

– Som jag förstått så växte de ur Jönköping rent logistiskt sett. Jag kan förstå dem, men det betyder inte att vi inte kunnat göra det bättre eller lika bra här hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.