Gaming center. En kvinna som pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dreamhack har gjort sitt i Jönköping, efter 30 år lämnar spelfestivalen orten. I klippet ovan berättar Caroline Törnblad evenemangschef på Destination Jönköping om hur kommunen ska kunna jobba vidare med gaming utan Dreamhack. Foto: Anna Hållams / TT

Dreamhack lämnar Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Först kom beskedet att Dreamhack Winter flyttar till Stockholm, nu står det klart att även Dreamhack Summer har gjort sin sista festival i Jönköping.

En era för gamers är över. Jönköpings-Posten var först med att avslöja nyheten då de tagit del av ett mejl från Destination Jönköping till delar av hotellnäringen där man berättade att det inte blir något Dreamhack nästa sommar.

Caroline Törnblad, evenemangschef på Destinationen, bekräftar också nyheten för SVT.

– Ja tyvärr, vi har fått beskedet att Dreamhack inte kommer att anordnas i Jönköping. Vi räknar inte med att Dreamhack kommer att återvända i framtiden.

Hur stor är förlusten för Jönköping?
– På kort sikt kan det vara en ekonomisk förlust men samtidigt har vi en dialog med olika aktörer. Vår förhoppning är att hitta nya samarbeten framåt, säger hon.

Dreamhack: ”Logistik bakom flytten”

Kalle Pilfalk som är festivalchef på Dreamhack bekräftar också att festivalen nu lämnar Jönköping helt.

– Jönköping är våra rötter. Där har vi växt till världens största festival för gamingkulturen. Vi vill att fler ska få uppleva det som vi har upplevt i Jönköping under så många år. Fler i Sverige och i världen. Stockholm är ett naturligt steg; det är mer lättillgängligt för större delar av Sverige och för människor från andra länder som vill uppleva Dreamhack.

Tidigare uppgifter om att Dreamhack inte ska arrangeras nästa år tillbakavisas.

– Dreamhack återkommer runtom i världen som vanligt 2025 och Stockholm blir fokus i Europa, menar Pilfalk

Nedan ett klipp från Dreamhackbesökare då det stod klart att festivalens vinterupplaga flyttar.

Johannes Rönndahl och Sara Wagner Rönndahl på gamingfestivalen Dreamhack. Johannes har en svart- och vitrandig tröja, och Sara har en orange- och vitrandig tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I höst flyttar festivalen, och många av deltagarna är osäkra på om de kommer åka till Stockholm. Foto: Julia Timhagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.