Ordningsvakter bevakar Ryhov. Foto: SVT

Bevakningen skärps vid Länssjukhuset Ryhov efter ökad hotbild

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har hotbilden mot Länssjukhuset Ryhov ökat. Nu skärps bevakningen genom att man ersätter sjukhusvakterna med ordningsvakter som har större befogenheter att ingripa. Man kommer även anställa fler ordningsvakter.

De externa kostnaderna för att bevaka Ryhov nästan tredubblades mellan 2015 och 2016 och till i år ökade summan ytterligare. Det beror till en del på frånvaro bland personal som täckts upp externt men största anledningen är att sjukhusvakterna bytts ut mot ordningsvakter som är dyrare.

– Beslutet om att införa ordningsvakter baserar sig på arbetsmiljöronder som är gjorda här under året. Där har man visat på att det finns

Ulf Sjöberg är teknisk chef på Fastighetstekniska enheten på Region Jönköping. Foto: SVT

en ökad hotbild för våra dåvarande sjukhusvakter och att man behövde få upp utbildningsnivån och ge ett större skydd. säger Ulf Sjöberg, som är teknisk chef på Regionfastigheter.

Skillnaden mellan en sjukhusvakt och en ordningsvakt är att den sistnämnda har tjänstemannaskydd och har förordnande av polismyndighet.

Det skyddet finns inte för sjukhusvakter utan de lyder under nödvärnslagen som vem som helst. En ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter och har rätt att avvisa, avlägsna eller omhänderta en person som stör den allmänna ordningen.

Läs mer: Hot mot vårdpersonal ska straffas hårdare

Inget tjänstemannaskydd

Bevakningschef Karl Ängfors jobbade tidigare som sjukhusvakt och han vet vad det kan innebära att inte omfattas av tjänstemannaskydd.

– Jag och en kollega hamnade i bråk på akuten med en berusad patient. I tumultet mottog jag tre knytnävsslag i huvudet. Det gick till rättegång i tingsrätten men personen friades eftersom jag inte hade tjänstemannaskydd, säger Karl Ängfors.

Var brukar det mest vara oroligt på Ryhov?

– Det är på våra akutmottagningar. Både den somatiska akuten och psykakuten, för där är en inslussningsmottagning som är öppen dygnet runt.

Det har ju varit oroligt vid flera akuter runt om i Sverige, tror du det kommer bli likadant här?

– Just nu ser det ut som att det är ett storstadssyndrom, men jag kan tänka mig att i framtiden kommer Jönköping få det här problemet

Karl Ängfors är chef för bevakningsenheten. Foto: SVT

också med gängbildningar och huliganslagsmål och liknande situationer men vi försöker förbereda oss så gott vi kan inför det.

Fler behövs

Det finns i dag sju anställda ordningsvakter på bevakningsenheten vid Ryhov och som bland annat även ronderar vid flera vårdcentraler i kommunen. Men det räcker inte utan inom en snar framtid ska fler anställas.

– Som det ser ut just nu ser det ut som inte klarar av det här med dubbelbemanningen för ordningsvakterna. Vi kommer på sikt behöva rekrytera ytterligare personal för att klara av att ha dubbelbemanning dygnet runt. Och det är för tryggheten för våra patienter och vår personal, säger Ulf Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerheten på sjukhus

Mer i ämnet