Tvådelad bild. Vänster: Person i blå kavaj. Höger: Någon som använder dator och räknare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mäklaren Jenny Stråhle berättar om hur omständigheterna för unga bostadsköpare ser ut i dag i skuggan av svängningarna på börsen. Foto: SVT/ Henrik Montgomery/TT

Börsoro utmaning för unga bostadsköpare – här är mäklarens råd

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga svängningar på börsen har lagt ytterligare hinder på vägen för unga som vill köpa sin första bostad. Något som märks på bostadsmarknaden, enligt mäklaren Jenny Stråhle i Jönköping.

I början av april rasade börserna dramatiskt efter Trumps tullbesked. Stockholmsbörsen fick sin sämsta vecka sedan pandemin.

För dem som planerar att köpa sin första bostad kan svängningarna på börsen påverka, då många sparar till kontantinsats på börsen.

– Med föräldrar som inte kan hjälpa till på samma sätt som tidigare, blir inkomstkravet en stor tröskel, särskilt för ensamstående hushåll, säger Jenny Stråhle på fastighetsförmedlingen Erik Olsson.

Bättre kunskap om bostadsmarknaden

Trots dessa utmaningar är dagens unga mer informerade om bostadsmarknaden upplever hon.

– Som mäklare får jag ännu fler frågor av unga köpare än vad jag fick tidigare, många bra frågor får jag.

I klippet ovan berättar mäklaren Jenny Stråhle hur unga ska tänka inför bostadsköp.

Hur hittade du din första bostad?

Nils • Min första lägenhet var när jag fick hyra av en kompis som skulle utomlands några månader. En jättefin etta med högt i tak på Liljeholmen i Jönköping.

Kaj • Mitt bästa tips är att använda sig av alla kontakter man har och vara beredd på att få bo i andra hand de första åren.

AnonymPäronsoda • Har ingen och hittar ingen som ligger lägligt eller max 20 000kr där jag är nu.
Kan heller inte överge platsen där jag är (jordbruk), måste vara ”hands on” hela tiden även om man blir sjuk.

Drömmen skulle vara ett soldattorp

Sara • Överlycklig att jag och min sambo vågade köpa en lägenhet för några år sedan. Är inte säker på att vi hade vågat idag

Anonym Psykospatient • Min första lägenhet var en LSS bostad när LSS var värd namnet. Jag har oturen att födas med allvarlig neuropsykiatrisk sjukdom. Jag är hänvisad lägenhet som samhället tilldelar mig. Jag kommer aldrig kunna äga en bostad. Jag kommer aldrig kunna jobba. Jag är helt och hållet i samhällets makt. Trist men det är fakta. LSS år 2000 var riktigt bra i Jönköping. Tack!

Kristian • Första bostaden var en liten och rätt sliten hyresrätt med låg hyra i en tråkig svensk mellanstor industristad. Där bodde jag 4 år och sparade alla pengar jag kunde, två flyttar senare och efter totalt 5 år av att hyra kunde jag köpa en bostadsrätt, vid 25 år. Jag arbetade mängder med övertid och snålade med allt, när jag väl kommit in på bostadsmarknaden kunde jag sedan slappna av något och konsumera lite mer ”normalt” - dvs. uppdatera min garderob och unna mig en resa då och då.
Var beredd att arbeta väldigt hårt ett par år och gnäll inte så mycket, tänk långsiktigt - alltid! Du får inget gratis!

Mariella • Kontakter, min mamma kände en hyresvärd och han fixade så att jag fick min första bostad, en etta på Torpa i Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mäklaren Jenny Stråhle berätta om hur omständigheterna för unga bostadsköpare ser ut i dag, i skuggan av svängningarna på börsen.

Kraftiga svängningar på börsen har lagt ytterligare hinder på vägen för unga som vill köpa sin första bostad.

Hur löste du din första bostad? Var det en hyres- eller bostadsrätt? Dela med dig av dina erfarenheter och tips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.