Bostadsbyggandet kan minska i osäkra världsläget

Publicerad

Under det senaste året har läget förändrats kraftigt för att producera nya bostäder. Något som kan leda till att bostadsbyggandet minskar framöver.

– Det är utmanande tider för oss nu. Vi får tänka mer på hur priserna ser ut om en vecka, en månad eller ett halvår, säger Tommy Fritz som är vd på Tosito, ett av de bostadsbolag som drabbas om omvärldsläget.

I klippet berättar han hur ökade priser på byggmaterial påverkar byggen de inte startat.

Enligt nya siffror från SCB har en del byggmaterial ökat kraftigt det senaste året. Träråvaror ökade med 61,4 procent och armeringsstål ökade med 49,2 procent. Lägg där till ökade bränslepriser, höga elpriser och kriget i Ukraina.

Närmsta tiden avgörande

Sammantaget skapar det alltså en svårare situation för de fastighetsbolag som vill bygga. Kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping bekräftade också samma bild av läget nyligen.

- Det finns alltid en gräns, att vi får en kraftigt minskad bostadsproduktion. Jag är ganska så säker på att det blir en minskning. Hur kraftig den blir beror på hur det kommer att se ut den närmsta månaderna, säger Tommy Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.