En person står vid vattnet på en molnig dag, med en brygga och ett bord i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige, hur organisationen vill att skadestånd i allvarliga brottmål ska hanteras i framtiden. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Brottsofferjouren vill förändra hur skadestånd betalas ut

Publicerad

Brottsofferjouren vill att staten ska betala ut skadestånd till brottsoffer när det gäller allvarliga brott och sedan driva in det från den dömde.

– En anhörig som förlorat någon i en trafikolycka eller i ett mord ska inte behöva hålla på med detta, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige.

I klippet förklarar Sven-Erik Alhem varför han tycker att systemet för hur skadestånd betalas ut måste ändras.

Organisationen har under flera år drivit frågan och hänvisar till bland annat Norge som har ett system för skadestånd som liknar det som Brottsofferjouren vill se i Sverige.

– Det pågår just nu en utredning och resultatet av den kommer att presenteras i slutet av februari, säger Sven-Erik Alhem.

Efter det ska ärendet ut på remiss så det kan dröja innan regering och riksdag fattar beslut om regelverket ska ändras eller inte.

SVT Nyheter Jönköping har sökt justitiedepartementet för en kommentar om ändringar av skadeståndssystemet.

Stapeldiagram som visar det totala utbetalda skadeståndet till brottsoffer via Kronofogden från 2020 till 2024. År 2020 betalades 265 miljoner kronor, 2021 var beloppet 344 miljoner, 2022 var det 309 miljoner, 2023 nådde det 370 miljoner, och 2024 prognosticeras det till 412 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbetalt skadestånd till brottsoffer de senaste åren. SVT:s reporter Jonas Tubbin förklarar mer i klippet. Foto: Leif Sandberg/Grafik

Nya skadeståndsärenden inkomna till Kronofogden

2020 – 21 000

2021 – 21 000

2022 – 23 000

2023 – 25 000

2024 – 29 000

Källa: Kronofogdemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.