Carlas pappa Behnam Saado. Foto: Daniel Hultqvist/Jnytt.se

Carlas pappa vill ha svar

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått två år sedan den då 31-åriga Carla Saado mördades i trapphuset till sitt hem i Huskvarna, trots att hon hade larmat polisen.

Det var morgonen den 29 november 2010 som det brutala mordet inträffade. Carlas tidigare man stack då ihjäl henne i med 27 knivhugg.

Carla hade under natten larmat polisen för att hon och barnen känt sig hotade, men åklagaren beslutade att inte ingipa under jourtid. Mannen dömdes senare till livstids fängelse för mord.

Mordet på Carla Saado

Nu har Carlas pappa Behnam Saado tillsammans med stiftelsen Tryggare Sverige gjort en anmälan till konstitutionsutskottet (KU) att granska JO:s utredning om polisens argerande i samband med mordet.

”Kunde ha levt i dag”

Polis och åklagare fick i våras kritik för sitt agerande av JO men Behnam Saado och organisationen Trygga Sverige, där flera tidigare poliser är engegerade, anser att det fortfarande finns brister och ifrågasätter JO:s kompetens.

-Vi som erfarna poliser och polischefer menar att hade man gjort ett uns av det man borde ha gjort i det här fallet så hade Carla levt idag, säger Magnus Lindgren, generalsekretarare vid Tryggare Sverige.

I JOs: utredning från i våras står bland annat att ”det inte stod i polismyndighetens makt att förutse det inträffade”.

-Det tyder på en oerhörd kompetensbrist  hos JO i polisiära frågor, säger Magnus Lindgren.

”Jag litade på polisen”

Behnam Saado berättar att det för honom och familjen är mycket viktigt med en granskning av JO.

-Jag mår mycket dåligt och tänker på Carla hela tiden och på varför polisen inte gjorde vad de skulle. Jag kunde själv ha räddat henne men litade på att polisen gjorde sitt jobb. Det är därför jag ska gå vidare. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra drabbade i framtiden, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Carla Saado

Mer i ämnet