Polisen medger brister i Carla-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter Justitieombudsmannens kritik mot Jönköpingspolisens hanterande av Carlamordet säger sig nu polisen ha ändrat sättet att arbeta.

Den 16 maj riktade JO stark kritik mot polismyndigheten i Jönköpings län och hävdade att de inte har tagit anmälningarna om hot och misshandel från mördade Carla Saado på tillräckligt stort allvar. Nu kommenterar polisen kritiken och menar att de har tagit åt sig av kritiken.

– Vi har ju förändrat våra rutiner. Både när det gäller kontakten med Socialtjänsten och överlämnandet till åklagarmyndigheten. Det vi nu går vidare och tittar på är hur vi ska arbeta initialt med hot- och riskbedömningar, säger Håkan Sandahl, länspolismästare i Jönköpings län.

Mordet på Carla Saado

Det var natten till den 29 november 2010 som larmcentralen mottog ett samtal från en kvinna som berättade att hon och hennes barn hade hotats till livet av hennes före detta man. I samråd med jouråklagaren beslutade sig då Jönköpingspolisen för att inte ingripa och morgonen efter hittades Carla Saado mördad i trapphuset, knivhuggen 27 gånger.

Carla Saados anhöriga tycker att polisens agerande, eller snarare brist på agerande, är oförlåtligt.

– Vi har inte mått bättre även om det har gått nästan ett och ett halvt år nu. Det är inte lätt att glömma. Barnen förlorade sin mamma och pappa på fem minuter på grund av polisen, säger Behnam Saado, Carla Saados pappa.

Polisen i Jönköpings län medger att det har funnits brister i deras sätt att arbeta.

– Jag säger ju att det finns mycket som vi kan utveckla och göra bättre, och vi har förändrat och skärpt våra rutiner. Det betyder ju att det har funnits brister, säger Håkan Sandahl.

Carla-fallet

Carla Saado mördades av sin exman den 29 november 2010, men redan dagen innan mordet ringde hon polisen och anmälde honom för dödshot. En jouråklagare beslutade dock att inte gripa mannen. Exmannen dömdes till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Carla Saado

Mer i ämnet