Robin Berkhuizen bjuder in till samtal på sin tandemcykel under resans gång. Foto: Funktionshinderbanan.se

Han cyklar för att motverka fördomar

Publicerad

Robin Berkhuizen cyklar 80 mil genom södra Sverige från Landskrona till Gävle och bjuder in till samtal på sin tandemcykel. Syftet är att uppmärksamma bristen på LSS-boenden och öka kunskapen om vilka som bor där.

– Det finns i grunden en okunskap, säger han.

I sitt jobb inom byggbranschen kommer Robin Berkhuizen ofta i kontakt med LSS-hem, som är bostäder som är anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Det råder stor brist på den här typen av boenden men det finns också, menar han, en stor okunskap och mycket fördomar.

– I de flesta fall överklagar grannar dessa boenden. Det måste handla om ren okunskap, man kan inte i grunden ha den människosynen, säger han.

Bjuder in till samtal

Robin berättar ett exempel från en ort i södra Sverige. Tidigare hade man där haft problem med bråk mellan rivaliserande mc-gäng och när de tillslut försvann skulle lokalen istället bli LSS-boende.

– Då skrevs det protestlistor och man menade att orten skulle få ett lika dåligt rykte med boendet som med mc-gänget. ”Det finns ju barn här”. Det är det värsta exemplet jag hört.

När man väl upplyste grannarna om vilka som faktiskt bor på ett LSS-hem ändrades inställningen. Och för att ”sprida ordet” som han säger, cyklar nu Robin Berkhuizen 80 mil under ett par veckor på en cykel för två.

– Det är en tandemcykel, en Side-by-side. Den är jättebra för samtal. Jag bjuder in politiker, psykologer, anhöriga och hyresgäster för att prata om hur det kan vara så här.

Samtalen filmas och läggs ut på sociala medier och på en webbsida för att alla ska kunna ta del av informationen.

Foto: Funktionshinderbanan.se

Viktigt med rätt anpassning

Robin Berkhuizen säger att ett problem när det gäller bristen på LSS-boenden är att kommuner får göra kompromissanpassningar för att inte riskera att få vite.

– I panik bygger man om gamla kontor till exempel. Men det är väldigt viktigt att de här boendena blir bra och väl anpassade för dem som ska bo där, annars blir det en hinderbana. Där av namnet på det här projektet ”Funktionshinderbanan”.

Han säger att det också många gånger kan vara skamfyllt för anhöriga att söka LSS-boende, och att det därför bör kännas tryggt.

– Man söker ju en bostad för att man själv inte orkar längre. Då vill man ju känna att det blir bättre.

Hur har det varit att cykla hittills?

– Det har varit slagregn, vi har fått cykla med simglasögon på, och vi har även varit vilse i den småländska skogen. Men många fantastiska möten med människor. Det är härligt att se deras engagemang.

Under måndagen anländer Robin Berkhuizen till Värnamo och cyklar sedan vidare upp mot Jönköping. Målgång i Gävle beräknas bli den 29 september.

Vad händer sedan?

– Vi kommer fortsätta. Jag lämnar cykeln på ett LSS-boende i Gävle och hämtar den igen om ett år för att cykla 80 mil till. Tanken är att göra det till år 2020 då Boverket kommer med en reviderad rapport om LSS-boenden. Är vi inte nöjda då så fortsätter vi.

Fakta LSS-boende

LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS gäller för personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, samt personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Målet med ett LSS-boende är att personer med funktionshinder ska ha möjlighet att leva som andra, att ha ett eget hem med trygghet och trivsel.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.